Megosztás
2015.4.8. |

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője, rendszerszintű megoldást tartalmazó törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a Quaestor-botrány kapcsán a Matolcsy vezette MNB és a kormány felelősségének megállapításáról és a kártalanítás átfogó rendezéséről.

 

A törvényjavaslat előírja, hogy az MNB vegyen részt a bűncselekmény okozta brókerbotrányok ügyfeleinek kártalanításában, és járuljon hozzá a kisbefektetők védelmét célzó BEVA, és a bankbetétesek védelmét célzó OBA pénzforrásaihoz.

 

A PM az MNB elmúlt másfél évi pénzügyi felügyeleti tevékenységének totális kudarca miatt kezdeményezi a feladat leválasztását a jegybankról, és egy, a PSZÁF-hez hasonló új felügyeleti szerv felállítását.

 

Az MNB súlyos felelőssége a Quaestor-botrányban nyilvánvaló. A Matolcsy vezette jegybank néhány hónapja újabb 70 milliárd forint értékű kötvénykibocsátást hagyott jóvá a Quaestor-csoportnál, figyelmen kívül hagyva elődje, a PSZÁF ellenőrzési jelentéseiben 2013-ban előírt intézkedések végrehajtását és azok ellenőrzését. Februárban még egy Quaestor-bank létrehozását is engedélyezte. A Quaestor-csoport időközben fiktív kötvénykibocsátás keretében 150 milliárd forintot csalt ki a betétesektől és még mindig homályos, hogy elindult-e a csőd- és felszámolási-eljárás.

 

A törvényjavaslat linkje:

http://www.parlament.hu/irom40/04223/04223.pdf

 

Budapest, 2015. április 8.

 

Szabó Tímea, országgyűlési képviselője

a PM társelnöke