Megosztás
2014.7.20. |

Az Együtt-PM átfogó közlekedésbiztonsági vizsgálatot követel

 

Az Együtt-PM Szövetség azonnali hatállyal vizsgálatot követel a tegnapi vasúti incidenssel kapcsolatban, mivel nem egyedi esetről van szó: a vonalon az elmúlt időszakban számos hasonló esemény történt, melyek bármelyike komoly tragédiával végződhetett volna. Követeljük, hogy a magyar polgárok biztonságos utazása legyen biztosított, akár azon az áron is, hogy a stadionok nem épülnek meg időben, vagy Orbán Viktor egyelőre mégsem költözik a Várba!

 

Az MTI tudósítása szerint, szombat délután Szobról Budapest-Nyugati pályaudvarra tartó vonat áthaladt a biztosítóberendezés tilos jelzésén, és az egyik váltót felvágva szembement a Vác felé éppen induló személyvonattal. A vasúti szerelvények egymástól alig 40 méterre álltak meg, így szerencsére nem történt személyi sérülés. Az eset sajnos nem egyedi, tavaly ugyanezen a vonalon két hasonló esemény történt, és mindkét esetben csak nagyon kevésen múlt a katasztrófa. Az Avala nemzetközi gyorsvonat és a Szobra közlekedő személyvonat alig 300 méterre állt meg egymástól tavaly télen, a Pécsről érkező Tubes Intercity és a Szombathelyre induló gyorsvonat pedig tavaly ősszel alig százra.

A kormányzat annak ellenére nem tett semmit az ügyben, hogy valóban emberéletek százai múlhatnak azon, jól működnek-e a vasúti biztosítóberendezések, és egyáltalán: üzembiztos-e a MÁV működése. Az Együtt-PM Szövetség átfogó biztonsági vizsgálatot követel az állami vasútnál, mégpedig a nyilvánosság megfelelő tájékoztatása mellett. A szövetség szerint a közösségi közlekedés biztonsága – legyen szó a hármas metróról avagy vonatokról – nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdek, éppen ezért nem lehet olyan, hogy nincs rá pénz. Presztízsberuházásokra, így a Miniszterelnökség a királyi várba költöztetésére, vagy később üresen álló stadionok építésére kell kevesebbet költeni, nem pedig a magyar polgárok biztonságos közlekedésén spórolni!

 

Budapest, 2014. július 20.

Együtt-PM Szövetség