Karácsony Gergely
Megosztás
2018.9.3. |

Terjedelmes publicisztikát írt a mai magyar oktatás helyzetéről Karácsony Gergely és Tóth Bertalan. Az írást a Népszava közölte egy nappal a tanévkezdés előtt.

„Utálatos dolog a tanévkezdés” – adja meg az alaphangot a szerzőpáros, majd arról értekeznek, hogy a szokásosnál is utálatosabbá teszi az iskolai tanévnyitókat, ha a tömegoszlató hatású beszédeket mindenféle rendű-rangú politikusok követik el, és – ahogyan a fideszesek ezt gyakran teszik – nagy- és kisurak keverik össze az iskolai eseményeket a kampányrendezvényekkel.

„Politikusoknak nem az iskolában, hanem az iskolával van dolguk - feltéve, hogy céljaik és vágyaik nem merülnek ki saját hatalmuk és vagyonuk gyarapításában, hanem közük van ennek az országnak a jövőjéhez” – szögezi le közös írásában Karácsony Gergely és Tóth Bertalan, majd Szent-Györgyi Albert szavait idézik: „olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája”. Hozzáteszik: ha a Nobel-díjas tudós mondata igaz, akkor van oka az aggodalomra mindenkinek, akinek számít Magyarország jövője.

Majd sorra veszik a magyar oktatás szinte már unalomig ismert problémáit:

- az európai országokhoz képest bántóan keveset költ a magyar állam az oktatásra,
- a magyar szülők kétharmada érzi anyagi megterhelésnek a tanévkezdést,
- a középiskolai tanárok fizetését tekintve az uniós tagállamok közül Magyarország hátulról a harmadik
- a matematika, szövegértés és természettudomány mellett a problémamegoldás terén is rosszul teljesítenek a hazai diákok stb.

„A kormányfő naftalinszagú, avítt világképét és önös hatalmi érdekét kényszeríti rá a magyar iskolarendszerre” – írják a szerzők, akik szerint a szemünk láttára, nap nap után vesztegetik el ennek az országnak a jövőjét. „Ez a Fidesz, ez a kormány, ez a miniszterelnök visszafelé néz, nem előre, ezért már Pokornira sem hallgat, nemhogy az ellenzékre, sem semmilyen észérvre” – teszik hozzá.

Karácsony és Tóth szerint a változáshoz újjá kell szervezni az együttműködést azok között, akik az Oktatási Minimum programját megalkották és elfogadták. „Nem a közös fotózkodás, vagy a hangzatos sajtóközlemények reményében, hanem akár csöndben, de mindenképpen a közös célokon nyugvó egymás iránti bizalommal” – áll a publicisztikában, amit teljes egészében itt olvashat.