Tordai_Bence_sajttáj
Megosztás
2015.9.11. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) közérdekű adatigényléseket, illetve írásbeli kérdéseket nyújt be a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak, a Belügyminisztériumnak és a Miniszterelnökségnek, mert nem hisz annak a bejelentésnek, hogy 2013-14-ben Magyarország ezer keleti keresztény családot fogadott be Irakból és Egyiptomból - közölte pénteken az MTI-vel a PM szóvivője.

   

 Tordai Bence elmondta, a Köztársasági Elnöki Hivatalt is megkeresik az ügyben, hogy az elmúlt hét évben hány és milyen származási országból érkező ember kapott magyar állampolgárságot és hányszor alkalmaztak kivételes eljárást.
    A PM nagyon örül annak, ha a kormány korábban valóban befogadott menekülteket - mondta a politikus. Hozzátette, ehhez képest másodlagosnak tartják, hogy "diszkriminált-e közöttük vagy sem, vagyis előnyösen különböztetett-e meg a keresztényeket". Ha továbbiakban is folytatják ezt a gyakorlatot, akkor viszont a vallásra vagy a származási országra való tekintet nélkül fogadjanak be menedékkérőket! - szólított fel.
    Tordai Bence azt valószínűsítette, hogy Balog Zoltán, illetve a nyilatkozatát átvevő kormánypárti politikusok hazudtak, az újságcikkek nyomán ugyanis úgy tűnik, hogy nem kerültek egyiptomi kopt keresztények Magyarországra.
    Az emberi erőforrások minisztere kedden, Párizsban a Közel-Keleten üldözött kisebbségek megsegítése érdekében 56 ország és 11 nemzetközi szervezet részvételével rendezett konferencián vett részt, majd azt közölte az az MTI-vel, hogy felszólalásában elmondta: Magyarország 2013-2014-ben ezer keleti keresztény családot befogadott Irakból és Egyiptomból, a nyilvánosság kizárásával, biztonságos módon és a magyar állampolgárság megadásával, azzal a lehetőséggel, hogy bármikor visszatérhetnek az eredeti lakhelyükre.

 

MTI 2015. szeptember 11., péntek 14:30