Megosztás
2015.6.25. |

Európa menekült válsággal küzd. A 90-es években volt hasonló a helyzet, tehát a mostani egyáltalán nem precedens nélküli.


A kerítés önmagában értelmetlen, mert nem fogja megakadályozni a menekültek megjelenését.


A Párbeszéd Magyarországért (PM) javaslata alapján:

 

1. EU-s forrásokból újítsák fel és azonnal nyissák meg a használaton kívüli laktanyákat, azokban helyezzék el a menekülteket, hogy a debrecenihez hasonló helyzetek ne fordulhassanak elő.

 

2. Szintén uniós források terhére a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal azonnal vegyen fel száz új alkalmazottat, akik a menekültügyi eljárások elbírálásában segíthetnek. A rendőrségnek az óriásplakátok őrzése helyett a befogadótáborok körül kellene biztosítania a rendet.

 

3. Szabó Tímea javasolta továbbá a parlamenti pártok vezetőiből és szakértőiből álló menekültügyi konzultációs fórum felállítását.

 

4. Semmiképpen se kerüljön sor határmenti kerítés építésésre. Az új vasfüggöny megépítése ugyanis nyolcszor(!) annyiba kerülne, mint amennyit Magyarország egy év alatt összesen költ menekültügyre! Ráadásul eddig ezt az Unió fizette, a kerítést pedig a magyar adófizetők pénzéből kellene állni.

 


Magyarországon és Európában menekültválság van, de a legnagyobb probléma az, hogy a kormány érdemben semmit sem tesz a megoldás érdekében. Ehhez viszont nem a kerítésre van szükség, hanem az EU segítségével olyan megoldásokat kell kidolgozni, amelyek ténylegesen kezelik a problémákat.