Megosztás
2013.6.11.

A Párbeszéd Magyarországért-Együtt 2014 teljesen alkalmatlannak tartja Matolcsy Györgyöt a tervezett új pénzügyfelügyeleti rendszer irányítására.

A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonásáról szóló törvényjavaslatot, így az indítvány elfogadását követően megszűnik a PSZÁF. A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzet törvényjavaslat értelmében az MNB szerveinek korábbi köre, azaz a monetáris tanács, az igazgatóság és a felügyelőbizottság kiegészül az eltérő működésű és feladatkörű Pénzügyi Stabilitási Tanáccsal.   

Scheiring Gábor, a PM elnökségi tagja azt mondta, Orbán Viktor újra "felfelé buktatja" Matolcsy Györgyöt, akit egy olyan intézmény élére készül kinevezni a kormány, amely gyakorlatilag teljhatalmat gyakorol a teljes pénzügyi rendszer felett. Önmagában az intézkedés szakmailag indokolható volna, de Matolcsy Györgyről az elmúlt három évben bebizonyosodott, hogy alkalmatlan a magyar gazdaság irányítására - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus azt is bírálta, hogy a törvényjavaslat szerinte az inflációs célt példátlanul a pénzügyi stabilitás célja elé helyezi.    A pénzügyi stabilitás alapvető célja a mindenkori pénzügyi felügyeletnek és a 2008-ban kirobbant gazdasági válság legnagyobb tanulsága, hogy mind a jegybankoknak, mind a pénzügyi felügyeleteknek jobban oda kell figyelni a stabilitásra - fejtette ki.

 

2013. június 11., kedd (MTI)

(A képet a 168 Órának köszönjük.)