Szabó_Tímea
Megosztás
2014.11.23. |
A PM közérdekű adatigényéléssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy megtudhassuk, mit tervez a kormány a roma integráció és a gyermekszegénység felszámolásának területén. A Magyar Közlöny szerint ugyanis, a kormány nemrég titokban elfogadta a Nemzeti Felzárkózási Stratégia új változatát.
 
 A PM szerint elfogadhatatlan, hogy egy ilyen súlyú ügyről semmilyen társadalmi egyeztetés nem folyt, és senki nem tudja, mit tervez a kormány a szegénységben élő emberekkel. Attól tartunk, a stratégia azért nem nyilvános, mert a kormány tovább folytatja háborúját legelesettebb polgártársaink ellen.
 
A PM kikérte a Magyar nemzeti társadalmi felzárkóztatási stratégia II. c. dokumentumot, a Végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni középtávú stratégiát, Az egész életen át tartó tanulás szakpolitikájának keretstratégiáját és a Köznevelés-fejlesztési stratégiát. A minisztériumnak 15 napon válaszolnia kell az adatkérésre. 
 
Ma Magyarországon a társadalom közel fele teljes kilátástalanságban él, a gyermekek közel felét veszélyezteti a végleges társadalmi kirekesztettség. A legrosszabb helyzetben roma polgártársaink vannak. A kormánynak ezért kötelessége minél előbb a széles nyilvánossággal is megismertetni, hogy mit tervez a jövőben. 
 
Információink szerint az új stratégiát szakmai egyeztetések nélkül fogadták el, ezért annak szakmaisága erősen megkérdőjelezhető, és olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek alapvető jogokat sértenek. A roma integráció területe óriási kudarc: cigány emberek egy részének kizárólag az évi három hónapos közmunka az egyetlen lehetőség, a nagyobb részének még az sem elérhető. 
 
Eközben Balog “együnk egy jót a Hiltonban” Zoltán miniszter “szeretetteljes szegregációja” tönkretette az integrációs oktatási programokat és szétrombolta a közoktatást. 
 
A PM felszólítja a kormányt, hogy fejezze be az elesettek állandó ütlegelését! A helyzet megoldása nem tűr halasztást, ezért ha a kormány nem cselekszik, az egyértelmű hadüzenet a magyar társadalom ellen.
 
Szabó Tímea
 
Országgyűlési képviselő, a PM társelnöke