Megosztás
2016.2.27. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) üdvözli, hogy a párt szerdai felszólítása után az Alkotmánybíróság jövő heti ülésének napirendjére tűzte azt a népszavazással kapcsolatos panaszt, amely lehetővé tenné, hogy több hasonló népszavazási kérdésben is lehessen egyszerre aláírásokat gyűjteni. A panasz hónapok óta fekszik a testület előtt, de eddig nem vették napirendre.

 

A PM február 24-én levélben kérte Dr. Lenkovics Barnabást, az Alkotmánybíróság elnökét, hogy az általa vezetett testület mielőbb tárgyalja azt a népszavazási törvényről szóló panaszt, amely hatályon kívül helyezné az úgynevezett párhuzamossági moratóriumot.

A Párbeszéd Magyarországért álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy a párhuzamossági moratóriumra hivatkozva ellehetetlenülnek népszavazások. A közvetlen demokráciához való jog ilyen módon való korlátozása érthetetlen és aránytalan.

Meggyőződésünk, hogy most az Alkotmánybíróságon a sor, hogy színt valljon: a Nemzeti Választási Irodánál történt keddi jogtiprást követően hajlandó-e helyreállítani a magyar demokráciát, vagy asszisztál az Orbán-kormány diktatúraépítéséhez.

 

Budapest, 2016. február 27.

Szabó Tímea

a PM társelnöke, országgyűlési képviselő

 

 

Új. Bal. Zöld.