Megosztás
2015.2.14. |

Parkrekonstrukció címén, közel egymilliárd forint értékű uniós támogatással engedély nélkül dolgozó közmunkások irtották ki a védett debreceni Nagyerdő aljnövényzetét. A Párbeszéd Magyarországért szerint a barbár pusztítás a közmunkaprogram és a természetvédelmi hatósági rendszer csődjét is megmutatja; ezért természetkárosításért feljelentést tesz, és írásbeli kérdéssel fordul Fazekas Sándor illetékes miniszterhez.

 

Mintegy 150 közmunkás engedély nélkül tarolta le a védett Debreceni Nagyerdő szinte teljes aljnövényzetét. A munkások feladata a nem őshonos cserjék gyérítése lett volna, hozzáértés és megfelelő szakmai irányítás híján azonban a cserjeszint összes növényét elpusztították, ráadásul az avart és a talaj felső rétegét is felforgatták, telelő rovarok és kétéltűek sokaságát, madarak fészkelőhelyét megsemmisítve. A védett területen csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehetett volna dolgozni, ilyennel azonban a közmunkásokat cég nem rendelkezett. A Nagyerdőben ráadásul nem ez az egyetlen természetkárosító beavatkozás, amelyre az önkormányzat sort kerített: védett növények termőhelyét és a Békás-tó környékét lebetonozták, az őshonos mocsári nőszirmok helyett afrikai származású liliomokat ültettek.

 

A PM szerint az eset a közmunkaprogram és a természetvédelmi hatóság súlyos működési zavaraira is rávilágít. A közmunkásoknak láthatóan Debrecenben sem tudnak értelmes, értékteremtő elfoglaltságot biztosítani, az illetékes hatóság pedig teljes tétlenséggel figyelte a pusztítást. Ezért feljelentést teszünk természetkárosítás gyanújával, és szigorú vizsgálatot követelünk az illetékes minisztertől.

 

Budapest, 2015. február 14.

 

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja,

szakpolitikus