Megosztás
2013.5.27.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) "egyértelműen el akarja tüntetni a földbérletekkel kapcsolatos visszaélések nyomait".

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő szerint ezt bizonyítja az NFA földbérletpályázatainak kezelését módosító kormányrendelet, amelyet pénteken tettek közzé, és szombattól hatályos.

   

A politikus kifejtette: a pályázatokat a jövőben csak egy példányban kell benyújtani az alapkezelőhöz, közjegyzőnél már nem kell azokat letétbe helyezni.    

A korábbi pályázatok letétbe helyezett beadványait megsemmisítik, az alapkezelő pedig minden vesztes pályázatot visszaküld a gazdálkodónak, vagyis nem őrzi meg őket.    

Szabó Rebeka szerint ennek katasztrofális következménye lesz a földpályázatok ellenőrizhetőségére nézve, hiszen a pályázatok összehasonlíthatatlanná válnak. Mint mondta, sok visszaélésgyanús ügyre derült fény a nyertes és vesztes beadványok összevetésével.    

"Kijelenthető, hogy a szemünk láttára zajlik a Fideszhez köthető földbotrányok bizonyítékainak megsemmisítése" - mondta, hozzátéve: a jövőben is egy kis érdekcsoport érdekei és politikai alkuk fogják meghatározni, kihez kerüljenek az állami földek. Emlékeztetett arra: már megkezdődött annak a 200 ezer hektárnyi, zömében nemzeti parkok területén lévő földnek a pályáztatása, amelyek elbírálásánál - egy miniszteri utasítás értelmében - a szubjektíven adható pontok arányát 20-ról 40 százalékra emelték. Eközben arról továbbra sincs szó, hogy akár a nyertesek, akár a vesztesek értékelését, pontozását nyilvánosságra hoznák - kifogásolta a politikus.    

Közölte azt is: az Együtt 2014-PM arra kéri a vesztes pályázataikat visszakapó gazdákat, hogy a dokumentumokat a későbbi jogorvoslat lehetőségéért helyezzék ügyvédi letétbe, vagy küldjék el a választási szövetségnek.

2013. május 25., szombat (MTI)