Piotr Szczęsny
Megosztás
2017.12.6. |

 Az évszázadok óta épülő, a haza és a szabadság eszményével összefonódott lengyel-magyar baráti kapcsolat indokolttá teheti, hogy Budapesten emléket állítsunk egy jeles lengyel személyiségnek. Azonban Lech Kaczynski elnök tervezett szobra nem a lengyel-magyar jó kapcsolatok építéséhez járulna hozzá, hanem megosztana.

 

 A közelmúlt tragikus eseményei miatt a Párbeszéd azt javasolja, hogy Piotr Szczęsny-nek, a hazájáért és a szabadságért életet áldozó hősnek állítsunk szobrot.

 

 Piotr Szczęsny lengyel vegyész 2017 október 29-én hunyt el, miután 10 napig eszméletlenül feküdt a kórházban. Szczęsny október 19-én gyújtotta fel magát a Tudomány és Kultúra Palotája előtt, hogy így tiltakozzon a hazájában a lengyel jobboldali kormánypárt politikája ellen, mely lerombolja a lengyel alkotmányosságot és korlátozza a civilek szabadságát. A magára csak „szürke emberként” utaló Szczęsny drámai cselekedetét a „Freedom – I’m not able to give it away” című dalra követte el. Kiáltványában, melyet pár perccel a cselekmény előtt osztogatott az utcán, tizenöt pontban és pár mondatnyi kommentárban fejtette ki tiltakozásának okait.

 

A teljes kiáltványt itt tudja elolvasni: „És én a szabadságot szeretem mindenek felett”

 

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!