Megosztás
2015.10.8. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint Pintér Sándor belügyminiszter nem tudott meggyőző és elfogadható válaszokat adni azokra a kérdésekre, amelyeket Szabó Tímea, a PM országgyűlési képviselője tett fel az újságírók röszkei bántalmazásával kapcsolatban. Ráadásul nem világos az sem, hogy pontosan milyen „belső szakmai értékelés” történt a röszkei eseményekkel kapcsolatban. 

 

A sajtómunkatársak bántalmazása Pintér Sándor közlése szerint azért történhetett meg, mert a rendőrségtől nem várható el, hogy egy tömegoszlatás során kiszűrje a médiamunkásokat. A Médiaalkotmány 8.§ és 10. §. ugyanakkor egyértelműen fogalmaznak: a közérdekből, megfelelő tájékoztatás érdekében dolgozó újságírók semmilyen sérelmet nem szenvedhetnek el. Ráadásul az újságírók beszámolói alapján nem csak tömegoszlatás, sokkal inkább üldözés történt felvételeken jól látható viperával és gumibottal, így a hatóságok jogsértése továbbra is egyértelmű.

 

Pintér Sándor ráadásul nem tudott választ adni arra sem, hogy miután megtörtént az azonosítás, miért volt szükség számos újságíró egész éjjel tartó jogsértő őrizetére. Elfogadhatatlan a belügyminiszter EBESZ ajánlás mögé bújása is, hiszen Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadságért felelős biztosa elsőként ítélte el a röszkei támadást.  

 

Végül, de nem utolsósorban felmerül a kérdés, hogy Papp Károly országos rendőrfőkapitány pontosan milyen „belső szakmai értékelés”-re hivatkozik a Zsaru Magazinban adott e heti interjújában az incidenssel kapcsolatban, hiszen a műveletet nem az ORFK rendőrei, hanem a Terrorelhárítás végezte, ami közvetlenül a Belügyminisztérium alá tartozik. 

 

A PM így újra Pintér Sándorhoz fordul annak kiderítésére, hogy a rendőrfőkapitány nyilatkozata – „az illetékes rendőri vezetők - hasonlóan valamennyi ilyen jellegű rendőri művelet lezárásához - elvégezték a belső szakmai értékelést, annak megállapításaival egyetértettek. Semmi oka nincs bármilyen belső szakmai vizsgálat elrendelésének” - értelmében milyen felhatalmazással vizsgál az ORFK TEK-es akciókat, pontosan ki vizsgált mit, milyen megállapításokat tettek, és mikor lesznek nyilvánosak ezek a vizsgálati eredmények. 

 

Budapest, 2015. október 8.

 

Szabó Tímea, országgyűlési képviselő, a PM társelnöke