Megosztás
2013.7.10.

A rezsihazugság után a kormány most a pedagógusoknak akarja eladni a béremelés-hazugságot. A kormány azt adja oda, ami amúgy is a tanároké: a most növekvő kötelező óraszám bérét és elbocsátott kollégáik fizetését. Az Együtt – Párbeszéd Magyarországért valódi béremelést követel az oktatási ágazat egészében.


Az Orbán-Simicska rezsim háromévnyi bérbefagyasztás és 15%-nyi infláció után most ad is, meg el is vesz. Elveszi a túlóráért járó bért, elveszi a cafetériát, elveszi a pedagógusok önállóságát. Az iskolákban dolgozó, nem pedagógiai munkát végzők – országos szinten mintegy 40 ezer ember – valójában nem kapnak egy fillér béremelést sem.

A fizetések az infláció miatt 2008 óta 31 százalékot veszítettek értékükből. Ezt is alig pótolná a mostani emelés, de ha a béren kívüli juttatások, a túlórapénz, és az egyes önkormányzatok által korábban folyósított juttatások elvesztését is számításba vesszük, akkor még mínuszban is lesznek a pedagógusok.

A Bajnai-kormány még a válság évei alatt is olyan adórendszert léptetett életbe, amivel a pedagógusok nettó átlagbére 11.000 Ft-tal nőhetett, miközben az Orbán-rezsim igazságtalan adórendszerének a tanárok egyértelmű vesztesei lettek, 2011-ben nettó bérük megint 5000 Ft-tal csökkent. Béremelés-hazugság helyett valódi béremelést!

Szelényi Zsuzsanna

Karácsony Gergely

Együtt2014-PM