Karácsony Gergely
Megosztás
2017.6.3. |

Balog Zoltán propaganda-levelével ellentétben minden pedagógus tudja: súlyos válságban van a magyar oktatásügy és a pedagógusok messze nem kapják meg azt az anyagi és erkölcsi megbecsülést, ami az oktatás talpra állításához szükséges lenne. A Párbeszéd további nettó 50 százalékos béremelést, tanítási szabadságot és hét évenként továbbképzésre használható szabad évet ajánl a pedagógusoknak.  

Úgy tűnik az Oktatási Hivatal is részéve vált a kormány propagandagépezetének. A hivatal jutatta el ugyanis a pedagógusokhoz Balog Zoltán miniszter levelét, amelyben a pedagógusnap alkalmából arról akarja meggyőzni az érintetteket, hogy minden szép és jó a magyar oktatásügyben és akik szerint ez nem így van, azok csak „a politikai mezőben akarják hasznosítani” a feszültségeket.   

A pedagógusok azonban pontosan tudják, hogy milyen súlyos válságban van a magyar oktatásügy és a pedagógusok messze nem kapják meg azt az anyagi és erkölcsi megbecsülést, ami az oktatás talpraállításához szükséges lenne. Az elmúlt évek bérrendezései csak arra voltak elegendőek, hogy ez elmúlt egy évtizedben elszabotált emeléseket kompenzálják. A térség más országaihoz és piaci diplomás bérekhez képest még mindig rosszul állunk. A Párbeszéd álláspontja szerint további 50 százalékos nettó béremelésre van szükség, amivel a magyar tanári fizetések nagyjából elérnék a lengyel tanárok fizetését. 

A tanítás szabadság korlátozó intézkedéseket meg kell szüntetni: többek között vissza kell adni a tankönyvválasztás szabadságát, a szakszervezeti működés szabadságát, meg kell szüntetni a teljesen felesleges Nemzeti Pedagógus Kart és felül kell vizsgálni a pedagógusok minőségbiztosítási rendszerét. Ahhoz pedig hogy motivált, jól képzett, az aktuális kihívásokra reagáló pedagógusaink legyenek, az élethosszig tartó tanulás elvét alkalmazva meg kell valósítani a felsőoktatásból ismert sabbatical year rendszert, vagyis 7 évente egy szabad évet kell adni a pedagógusoknak, amit továbbképzésekre használhatnak. Csökkenteni kell továbbá az osztályok létszámát, hogy a tanárok, tanítók megfelelő figyelmet fordíthassanak a sajátos nevelési igényű gyerekekre. A Párbeszéd azt javasolja, hogy a túlzsúfolt osztályok helyett legfeljebb 25 fős osztályokban folyjon a tanítás. 

A Párbeszéd szerint csak a pedagógusainkba vetett bizalom és egy megbecsülését visszanyert pedagógustársadalom képes megállítani azokat a borzalmas trendeket, ami a magyar oktatáspolitikát jellemezte az elmúlt években.

Budapest, 2017. június 3. 
Karácsony Gergely
a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!