Karácsony Gergely
Megosztás
2017.6.10. |

A Párbeszéd miniszterelnök-jelölti országjárása során Pécsre érkezve - a "Mindenki számít!" program ismertetése mellett - nem lehet szó nélkül hagyni a helyieket érintő súlyos kérdést, miszerint Bodán intenzív kutatások folynak a nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges tárolójának létesítése érdekében. Mindeközben a környék lakossága nem kapott érdemi tájékoztatást a műszaki tervekről, a biztonsági vonatkozásokról és a költségvetési kihatásokról. A Párbeszéd szerint a pécsi régió lakosainak joga van eldönteni, hogy akarnak-e atomtemető mellett élni.

A paksi atomerőmű kiégett fűtőelemeinek legvalószínűbb nyughelye a Pécs melletti Boda szomszédságában lesz, de az ott élőket elfelejtették megkérdezni, hogy szeretnének-e egy atomhulladék-tároló környezetében lakni, amely több százezer éven át sugározni fog. Az atomtörvényben rendkívül cinikusan és álságosan szűkre kijelölt: 100 méteres (!) hatásterületet a valós kockázatoknak megfelelően ki kell terjeszteni úgy, hogy az összes érintett településnek lehetősége legyen részt venni a létesítmény engedélyezési eljárásában. Érdemi tájékoztatást kell adni a létesítmény környezeti kockázatairól és költségeiről, és akár népszavazás formájában kell bevonni az érintetteket a döntésbe. Emellett az ország közvéleményét is tájékoztatni kell arról, hogy a lerakó a teljes paksi bővítés felével növeli a kiadásokat, amit szintén a magyar adófizetőknek és áramfelhasználóknak kell megfizetniük. 

A kormány folyamatosan hazudik az atomenergia beruházásokkal kapcsoltaban, hiszen az atomenergia - ha csak a fejlett országok baleseteire gondolunk- nem biztonságos, ráadásul   egyáltalán nem olcsó, miközben a világ sem ebbe az irányba halad, hiszen a megújuló energiák terén óriási technológiai forradalom zajlik, gyakorlatilag hetente  új szabadalmakkal. Az 1600 milliárd forintra tervezett atomtemetős beruházás  a Paks2 4000 milliárdos beruházásával együtt olyan csillagászati összegbe kerülne, amiből a teljes magyar energiapolitikát új alapokra lehet helyezni. 

A Párbeszéd szerint  - ahogy azt Jávor Benedek, a párt EP képviselője alternatív energiatervében is kimutatta- nemhogy Paks2-re sincs szükség, de az atomenergiát is teljesen ki lehet vezetni, és létezik olyan energiapolitika, amely a megújuló energiaforrások extenzív növelésével teljesen kiválthatja azt. A magyar embereknek biztonságos, az energiahatékonyságot növelő beruházásokra van szüksége, továbbá konkrétan arra, hogy a rendelkezésre álló energiatakarékossági forrásokat Lázár János ne a kormányközeli építőipari cégeknek osztogassa, hanem ténylegesen kétmillió magyar lakás felújítására, ezzel munkahelyek megteremtésére és az emberek életminőségének javítására fordítsa.

Pécs, 2017. június 9. 
Karácsony Gergely
a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!