Megosztás
2016.3.18. |

Ellenzéki pártok és civilek tiltakoztak a budapesti Városliget fáinak kivágása, illetve a terület beépítése ellen pénteken.

 

 

    A jogállami eszközök kimerülése után csak polgári engedetlenséggel lehet megakadályozni a Városliget fáinak kivágását és a terület beépítését - jelentette ki a PM-es Karácsony Gergely, Zugló polgármestere a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

    Közölte, az állandó jelenlét biztosítása érdekében egyfajta szabadegyetemet, kulturális programokat és beszélgetéseket szerveznek az egykori Kertem szórakozóhely területén. A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke hozzátette: ettől azt várják, hogy nem csupán a további fakivágások megakadályozása érdekében indított csatát, de a Liget-projekt elleni háborút is megnyerik.

    Pártállástól függetlenül várnak mindenkit a Ligetbe annak érdekében, hogy a saját testükkel védjék meg a fákat - jelentette ki Karácsony Gergely, emlékeztetve arra, hogy Zugló korábbi polgármestere javasolta olyan törvény elfogadását, ami "jogállami módszerekkel ellentétes módon" kivette a Városligetet az általános építési szabályzat alól.

    Ha Magyarország jogállam volna, most nem kellene tiltakozniuk és népszavazáson utasíthatnák el a budapestiek a Városliget beépítését - mondta Karácsony Gergely.

    Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője úgy fogalmazott, hogy Budapest ellenségei rárontottak a város tüdejére, de a közjogi eszközök kimerülése ellenére mindent megtesznek azért, hogy a Liget megtartsa rekreációs, közpark jellegét.

    Ez nem politikai kérdés, eljött az ideje a közös cselekvésnek - hangsúlyozta.

    Székely Sándor, a Szolidaritás Mozgalom képviselője úgy vélekedetett, hogy a Liget-projekt szembemegy a budapestiek akaratával, ezért nem fogják engedni, hogy "suttyomban" fákat vágjanak ki.

    Várnai László, a Civil Zugló Egyesület vezetője emlékeztetett arra, hogy immár 20 ezer, a projektet ellenző aláírást gyűjtöttek össze, amit átadtak a projekt vezetőinek, ám ezt nem veszik figyelembe. Most azt tervezik, hogy az épületeket tervező japán építészirodákhoz is eljuttatják az aláírásokat, hogy ők is lássák: a lakosság tiltakozik a projekt megvalósítása ellen.

    "Ne engedjünk egy fát se kivágni!" - szólított fel a Várnai László.

 

Budapest, 2016. március 18., péntek (MTI)

 

Csatlakozz! - http://parbeszedmagyarorszagert.hu/urlap/csatlakozz-hozzank

Új. Bal. Zöld.