Megosztás
2013.11.4.

Az Együtt-PM szövetség független országgyűlési képviselő tagjai, Szabó Rebeka, Szabó Tímea, Szilágyi László és Szilágyi Péter táblákat helyezett el a kormánytagok helye elé. A szövetség a múlt héten indította el az egykulcsos adó elleni kampányát, ennek keretében a táblákon azokat az összegeket tüntették fel, hogy mennyi pénzzel többet visznek haza a kormány egyes tagjai az adórendszernek köszönhetően.

 

Fotó: Járdány Bence

 

Scheiring Gábor az egykulcsos adórendszert bírálta

Scheiring Gábor független képviselő az egykulcsos adórendszert bírálta és arra kérdezett rá: az a kormány számításai szerint mennyivel növelte a szegénységet és az egyenlőtlenséget? Emlékeztetett a statisztikai hivatal adataira, amely szerint tavaly az egy főre jutó reáljövedelem 3,5 százalékkal csökkent, valamint arra, hogy a felső jövedelmi tized tavaly kilencszer többet keresett a legalsó jövedelmi tizednél. 

"Mindeközben Kövér László havonta 511 ezer 680, Semjén Zsolt 317 ezer 381, Pintér Sándor pedig 9 millió 957 ezer 892 forinttal vitt haza többet az egykulcsos személyi jövedelemadónak köszönhetően" - jelentette ki. 

 

Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára kijelentette: a személyi jövedelemadónak nem dolga az újraelosztás biztosítása. A szociális egyenlőtlenségek kezelésére szerinte munkaerőpiaci politikára vagy családpolitikára van szükség. "Sosem mondtam, hogy az egykulcsos adónak kizárólag a fogyasztási hatása érdekes" - jelentette ki, hozzátéve: előnye még, hogy fehéríti a gazdaságot és nem bünteti a többletteljesítményt.

Az Európai Unióban tizenkilenc országban nagyobb a jövedelmi egyenlőtlenség, mint Magyarországon - hangsúlyozta. 

A képviselő nem fogadta el a választ. Azt a Ház szavazta meg, 179 igen szavazattal, 58 ellenében, 3 tartózkodással.

 

Fotók:Járdány Bence

Forrás:MTI 

 

2013.11.04