Megosztás
2021.7.20. |

 

A kormány újabb botránya, a kis- és középvállalkozások ezreit kirekesztő pályázati kiírása, akár nemzetgazdasági érdekeket is sérthet, ha csak bizonyos körök férnek a forrásokhoz. A Párbeszéd a felelősség kivizsgálását, és a pályázat újbóli kiírását követeli.

Botrányosan alakult a Technológiaváltó támogatási program (GINOP-PLUSZ 1.2.1-21) első felhívása: a szakmai és technikai hibáktól hemzsegő kiírás és lebonyolítás eredményeként 5 perc alatt lezárult a pályázat benyújtásának egy hetesre tervezett határideje. A sajtóhírek szerint a jelentkezők több mint háromnegyede – önhibáján kívül – nem tudta benyújtani sem az elkészített pályázatát.

A programért a Pénzügyminisztérium Gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkársága felel. A Párbeszéd országgyűlési képviselőjeként írásbeli kérdéssel fordultam az illetékes minisztériumhoz a felelősség megállapítása érdekében, továbbá az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának tagjaként kezdeményeztem, hogy vizsgáljuk ki a fideszes GINOP-botrányt.

Ha a kormány elbukott válságkezelése után vállalkozások ezrei nem jutnak megfelelő forrásokhoz, az mind az adófizetők, mind az ország gazdasági érdekeit sértheti. A kormány az 1%-ot támogató intézkedéseinek véget kell vetni és 2022-ben visszaállítani a 99% érdekeit képviselő kormányzást.

 

Tordai Bence

a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese