Szabó Tímea_remhirgyartas
Megosztás
2020.5.14. |

A Párbeszéd frakcióvezetője azt javasolja, hogy vonják vissza a Btk. rémhírterjesztésről szóló szabályainak a koronavírus-járvány miatt elfogadott szigorításait.

    Szabó Tímea csütörtöki, online sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a napokban a rendőrök egy Borsod és egy Békés megyei férfit is előállítottak Facebook-bejegyzéseik miatt. Véleménye szerint az érintettek ellen azért indult eljárás, mert kifejezték a kormánnyal szembeni kritikus véleményüket. A párt társelnöke úgy fogalmazott: ezek olyan események, amilyenekre "utoljára az ötvenes évek Rákosi diktatúrájában került sor".

    A Btk. szigorításával nagyon sok gond van, például nem tisztázott, mit jelent az, ha valaki egy tényt elferdítve állít - emelte ki. Megjegyezte, a jogalkotók azt sem egyértelműsítették, mit jelent, hogy valaki befolyásolja a védekezés eredményességét. Ezek a változtatások csak arra jók, hogy a kormányellenes hangokat el tudják hallgattatni - szögezte le.

    Szabó Tímea azt is aggályosnak nevezte, hogy ha valakit járványhelyzetben rémhírterjesztésért elítélnek, akkor az azonnal börtönbe kerül.

    A társelnök azt mondta, reméli, a kormány belátja, hogy a szigorítás elhibázott volt. Egyúttal felszólította a kabinetet, hogy a járvány elleni védekezéssel foglalkozzon és "ne masírozzon a diktatúrába".

(MTI)