Megosztás
2020.4.15. |

Felrobbant az internet és a világsajtó a hírtől, hogy Ferenc pápa húsvét vasárnap kiállt az egyetemes alapbér mellett. Az alapjövedelem egy újabb változatát szorgalmazó katolikus egyházfő szerint olyan átalakulásra van szükség, amely „az emberi életet és méltóságot helyezi a középpontba”. A Karácsony Gergely és Szabó Tímea társelnökök vezette Párbeszéd is ebben a humanista szellemben fogalmazta meg öt évvel ezelőtt alapjövedelem-javaslatát, amelynek a jelenlegi válságra szabott változatát – törvényjavaslat formájában – ma nyújtották be az Országgyűlésnek.

 

Miközben az alapjövedelem társadalmi támogatottsága a válság előtt is kétharmados volt Európában (68%, Dalia Research, 2017), és – a kérdés megfogalmazásától függően – kétharmados-háromnegyedes Magyarországon (76%, Republikon Intézet, 2016; 66%, Závecz Research, 2019), a magyar parlamenti pártok közül egyedül a Párbeszéd képviselt alapjövedelem-párti álláspontot az elmúlt években. Szabó Tímea és Karácsony Gergely 2015. február 15-én jelentette be, hogy a zöld baloldali párt az alapjövedelem bevezetését szorgalmazza.

 

A koronavírus-járvány és a gazdaság lefagyasztása miatt az elmúlt hetekben egyre több – részben az alapjövedelmet korábban elutasító – közgazdász, véleményformáló és politikus javasolta, és több ország már meg is valósította az alapjövedelem valamilyen formáját. Az alapjövedelmet támogatók tábora most a keresztény világ legfőbb egyházi méltóságával bővült, ami új lendületet adhat az ügynek a világban és Magyarországon egyaránt.

 

A járvány nyomában pusztító szociális válság megelőzésére a Párbeszéd egy hónappal ezelőtt 18 pontos Társadalomvédelmi Akciótervet mutatott be, amelynek részeként – a munkahelymegtartó támogatások és a munkanélküliek megnövelt támogatása mellett – havi 100 ezer forintos válságkezelő alapjövedelmet javasolt.

 

A válságkezelő alapjövedelemről szóló külön törvényjavaslatot, amelyet Tordai Bence frakcióvezető-helyettes vezetésével dolgozott ki a Párbeszéd szakmai csapata, ma nyújtották be az Országgyűlésnek. A válságkezelő alapjövedelem minden magyarországi lakos számára garantál legalább havi 100 ezer forint jövedelmet, a szülőknek pedig a gyerekeik után legalább 50 ezer forint támogatást kell kapniuk.

 

A Párbeszéd számításai szerint a válságkezelő alapjövedelem bevezetéséhez szükséges nettó költségvetési forrásigény kb. 1200 milliárd forint, amit az idénre tervezett, 2111 milliárdnyi beruházás egy részének leállításával, illetve felfüggesztésével, a milliárdos vagyonokra és milliós fizetésekre kivetendő szolidaritási járványadóval, valamint közvetlen jegybanki finanszírozással fedezni lehet.

 

Mindez több, mint kétmillió felnőttet és körülbelül másfél millió gyermeket, a magyar társadalom legnehezebb helyzetben élő harmadát óvná meg a nélkülözéstől.

 

A Párbeszéd meggyőződése szerint a kormány eddigi intézkedései alkalmatlanok a társadalmi válság megelőzésére. Ha a válságkezelés továbbra is az egyes gazdasági szereplők érdekeit követő logika szerint zajlik, akkor a járvány okozta veszteségeket messze meg fogja haladni a nélkülözők, a szociális válság által sújtottak szenvedése.

 

A Párbeszéd törvényjavaslata ITT, a hozzá kapcsolódó petíció pedig ITT érhető el.

 

Budapest, 2020. április 15.

Párbeszéd