Megosztás
2020.9.24. |

A Párbeszéd törvénymódosító javaslata a Radetzky-laktanya elleni merénylet kapcsán készült, de minden, nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás esetén garantálná a helyi önkormányzat és azon keresztül a helyben lakók bevonását.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szeptember 22-ei parlamenti felszólalásában kiemelte, hogy a budai Bem térre néző, 180 éves Radetzky-laktanya épülete a magyar nemzet fontos történelmi-kulturális öröksége, az UNESCO Világörökség Bizottsága által is számontartott, kiemelkedő jelentőségű műemlék. Ezt a kulturális kincset akarják most Fidesz-közeli nagytőkések lerombolni.

A Fővárosi Kormányhivatal még 2016-ban a műemléki védettségre hivatkozva leállította az akkori külföldi befektető által kezdett bontást, viszont azóta kormányközeli érdekeltség szerezte meg a tulajdonjogot. A Radetzky-laktanya jelenlegi tulajdonosa közvetve Wáberer György kormánybiztos, korábban Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottja, valamint Scheer Sándor, az Orbán Viktor jó barátjaként emlegetett Garancsi István tulajdonában lévő Market Zrt. vezérigazgatója – derül ki az Átlátszó értesüléséből.

A tulajdonosváltást követően 2018-ban a Miniszterelnökséget vezető miniszter megszüntette a műemléki védettséget biztosító státuszt, és idén augusztusban a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet. Így már nincs akadálya a bontásnak.

A Párbeszéd törvénymódosítása szerint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokban a helyileg illetékes önkormányzatnak egyetértési, azaz vétójogot kellene biztosítani. Így megmenekülne a Radetzky-laktanya és a fideszes oligarchák által kinézett többi műemlék, amelyeket a lerohasztás-felvásárlás, kiemelt beruházássá tétel logikáján végigmenve akar tönkrevágni a gátlástalan, kapzsi és értékpusztító NER-elit.

A Radetzky-laktanya és a helyben lakók érdekében Őrsi Gergely II. kerületi polgármester által meghirdetett aláírásgyűjtéshez a Párbeszéd új, budai kezdeményezése, a Budai Zöld is csatlakozott.

 

Budapest, 2020. szeptember 23.
 
Párbeszéd Sajtó
 
 
(Fotó: MTI/Marjai János)