Párbeszéd
Megosztás
2019.1.4. |

A kulturális tao eltörlése veszélybe sodorja a független színházak működését - hangzott el a Párbeszéd pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten. 

    Szücs Balázs, a Párbeszéd erzsébetvárosi önkormányzati képviselője kiemelte: az eddigi rendszer nem volt tökéletes, sok kulturális szereplő és cég visszaélt a helyzettel, ugyanakkor a kulturális tao teret biztosított az alkotói szabadság számára, a cégeket pedig ösztönözte a kulturális jellegű társadalmi felelősségvállalásra.
    A politikus szerint a kormány igyekszik megosztani a színházi szakmát, amikor ígéretet tesz az állami támogatásban működő kőszínházaknak, hogy biztosítja a tao kivezetésével kieső forrásokat, miközben a független színházaknak csak egy "kidolgozatlan, homályos" pályázati rendszer marad, ahol politikai szempontok alapján fognak döntések születni.
    A párt szerint az eddigi rendszer teljes eltörlése helyett vagy a kulturális tao szabályzásának módosítására van szükség, vagy arra, hogy a kormány plusz forrást biztosítson az önkormányzatoknak, amivel pótolni tudják a területükön működő független és alternatív színházi társulatok számára a kieső forrásokat - hangsúlyozta Szücs Balázs.
    Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője azt mondta: hosszabb távon új színházi törvény megalkotására van szükség, amely a 2011-ben meghozott mostanival szemben az egész szakma, a tradicionális és a független színházi szféra érdekeit figyelembe veszi. A Párbeszéd arra biztatja a színházi élet szereplőit, hogy ehhez közös javaslattal álljanak elő.
    A budapesti színházi élet európai mércével is kimagasló színvonalú, olyan kulturális kincs, amelyet védeni és folyamatosan fejleszteni érdemes - fűzte hozzá.

 

MTI

CSATLAKOZZ!