Párbeszéd
Megosztás
2018.4.16. |

A Párbeszéd üdvözli a Fővárosi Választási Bizottság döntését a római-parti mobilgátról szóló népszavazás ügyében. A párt politikusai évek óta tiltakoznak a tervezett környezetkárosító és veszélyes kormánypárti beruházás ellen, így most is készek támogatni a népszavazási kampányt, és segíteni az ehhez szükséges aláírásgyűjtést.

A Párbeszéd a kezdetektől ellenzi Tarlós István javaslatát, hogy a mobilgát közvetlenül a parton épüljön. A párt és a civilek szerint is a gátnak a Nánási út - Királyok útja nyomvonalon kell megépülnie. Tavaly ősszel sikeresen kezdeményeztünk népszavazást az ügyben, amellyel sikerült egy időre megakadályozni a Római ledózerolását. A Fővárosi Közgyűlés fideszes tagjai az utolsó pillanatban visszavonták a környezetkárosító rendeletet, miután több párt és civilek csatlakozásával az első két nap több, mint 10 ezer aláírás gyűlt össze.

A Főváros viszont továbbra is partmenti mobilgátban gondolkodik, amely szakértők szerint nem csak rendkívül kockázatos és veszélyes, de olyan környezetpusztítással jár, aminek következtében a teljes uniós támogatást vissza kellene fizetni. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselőjének kezdeményezésére már az Európai Bizottság is vizsgálta a beruházást.

A Párbeszéd ezután is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megállítsa a Római-part fideszes lerombolását, és az árvízvédelmi rendszer biztonságos és a környezet megóvásával járó mihamarabbi kiépítését.  

Budapest, 2018.04.16. 

Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke, 
Óbuda országgyűlési képviselője

Béres András
óbudai önkormányzati képviselő