Párbeszéd
Megosztás
2017.6.27. |

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete kilátásba helyezte a munkabeszüntetést, miután elmúlt héten sikertelenül zárultak a bértárgyalások a TESCO-val. A Párbeszéd szolidaritását fejezi ki az üzletlánc alkalmazottaival.

Az üzletláncnál 17,5 ezren dolgoznak, közülük 12,5 ezren részesültek béremelésben, így komoly bérfeszültség alakult ki. A hiányzó munkaerő pótlása miatt rendszeresen túlórázó, agyondolgoztatott munkavállalók érthető módon nem elégednek meg a bruttó négyezer forintos emeléssel.

A Párbeszéd szerint szükségtelen és kártékony, hogy a kormány 19%-ról 9%-ra csökkentette a nagyvállalatok társasági adóját, valamint a szociális hozzájárulási adót is. Ezek után az a legkevesebb, hogy a munkáltatók ezt az ajándékpénzt nem nyelik le, hanem a kötelező béremelésen túl biztosítják a teljes bérskála emelését. Ráadásul a TESCO a kormánnyal stratégiai partnerségi megállapodást is kötött, ami számos nem nyilvános támogatást, kedvezményt biztosíthat számukra. 

A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely 2019-től nettó 150 ezer forintra emelné a minimálbér összegét az alapjövedelem bevezetésével, és visszaemelné a társasági adó kulcsát, biztosítva, hogy egyetlen dolgozót se bocsáthassanak el a béremelések miatt. 

Budapest, 2017. június 27.
Párbeszéd Sajtó

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!