Szabó Rebeka
Megosztás
2018.5.5. |

Állatkínzás, állatmészárlás, lopás, feketevágás, illegális húskimérés – a sajtóhírek szerint ezek mind előfordul(hat)tak a Nemzeti Vágta sarkadi selejtezőfutamán történt tragikus eset kapcsán. A fentiek közül egy is elegendő lenne ahhoz, hogy a versenysorozat ne folytatódhasson tovább ugyanígy – hiszen a leírtak mindegyike törvénybe ütközik Magyarországon –, a Nemzeti Vágta és szatellitrendezvényei körül azonban évente ismétlődnek a tragédiák. A sarkadi ügy – ahol az egyik balesetet szenvedett, majd (elvileg injekcióval) leölt ló teteme golyó ütötte fejsebbel, eltört lábakkal, megnyúzva, megcsonkítva a lóhús illegális felhasználására utaló jelekkel egy dögkútból került elő – csupán azért keltett a szokásosnál nagyobb visszhangot, mert a tulajdonos dokumentálta, a média pedig fölkapta – miközben a megelőzés, vagy annak híján az észlelés és a szükséges eljárások elindítása hatósági feladat lett volna.

 

A Nemzeti Vágta körül minden évben tapasztalhatóak a lovak megnyomorításával vagy elpusztulásával, időnként emberi sérülésekkel is járó balesetek, anélkül, hogy mindez kiváltaná a hatóságok közbelépését. A tragédiákat a rendezés körülményei magukban hordozzák: szűk, alkalmatlan talajú pályákon, amatőr és profi lovakat illetve lovasokat összeeresztve, megfelelő állatorvosi és állatvédelmi hatósági felügyelet nélkül nem lehet biztonságos versenyeket rendezni.

 

A Párbeszéd szerint a Nemzeti Vágtáknak a mostani feltételekkel nincs létjogosultságuk, hiszen évről évre ismétlődően olyan esetekhez vezetnek, amelyeket a magyar törvények büntetni rendelnek. Ezért felszólítjuk az illetékeseket, hogy vagy teremtsék meg a biztonságos, az emberek és az állatok egészségét is garantálni tudó versengés feltételeit, vagy pedig szüntessék be a szervezett állatkínzásnak ezt a formáját. A magyar lovaskultúra ápolását nem az szolgálja, ha a rossz koncepció alapján szervezett versenyeken évről évre nézők sokasága előtt történnek tragédiák, hanem sokkal inkább az, ha előrelépés történik végre a kormány által régóta ígért iskolai lovas oktatás bevezetésében.

 

Budapest, 2018. május 5. 

 

Szabó Rebeka

a Párbeszéd szakpolitikusa

 


Csatlakozz!