Tordai_Bence_parbeszed
Megosztás
2020.2.20. |

 Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján bírálta a hétvégén Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett, majd szerdán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által részletesen ismertetett akciótervet.


    Tordai Bence azt mondta, két pont egyáltalán nem a klímavédelemmel foglalkozik, egy a klímaalkalmazkodásról szól, a maradék ötből három problémás, kettő pedig "annyira homályos", hogy nehéz értelmezni.
    A politikus hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány korábban éppen a legszennyezőbb iparágakat hívta be az országba és olyan multinacionális cégekkel kötött stratégiai megállapodást, amelyek számára eddig egyáltalán nem voltak fontosak a klímacélok.
    Tordai Bence kevésnek tartja azt a vállalást is, hogy minden újszülött után tíz fát fognak ültetni. Ahhoz, hogy az ország erdőborítottsága elérje a kormány által is kitűzött 27 százalékot, nem tíz, hanem száz fát kellene ültetni minden gyerek után - mondta a képviselő.
    A Párbeszéd támogatja a naperőművi kapacitások meghatszorozását, de - mondta - ehhez el kell törölni a napelemekre kivetett büntetőadókat.
    Keveset lehet tudni az olcsó elektromos autókról és az elektromos buszokról, de úgy látszik, hogy a kormány 2022-ig semmit nem tervez a közösségi közlekedés dekarbonizációjának érdekében - tette hozzá, az úgynevezett zöld államkötvényt "édeskevésnek" nevezte.
    Tordai Bence kérdéseket fogalmazott meg a kabinet felé. Arra kíváncsi, hogy mennyi pénzt fognak elkölteni a magyar társadalom és gazdaság zöldítésére, várható-e, hogy a Magyarországra érkező EU-s pénzeket klímavédelemre fordítják.
    A magyar háztartások energetikai felújításának támogatása mellett érvelő képviselő arról is érdeklődött, hogy miért nem kap támogatást a szélenergia, illetve, hogy a kormány kivet-e karbon- és kerozinadót.
    Tordai Bence a sajtótájékoztató végén a Hír TV kérdésére nem válaszolt. Hangsúlyozta, a Párbeszéd addig nem felel a televízió kérdéseire, amíg a csatorna nem kér bocsánatot azért, ahogy beszámolt a szélsőjobboldali csoportok által szervezett, Becsület napja elnevezésű rendezvényéről.

(MTI)