Margit-sziget
Megosztás
2018.5.4. |
Ismét a megszokott “Fidesz recept”, kiemelt beruházássá nyilvánítva, a hatósági és a civil kontrollt kizárva, az emberek háta mögött döntve építenek be egy közparkot egy újabb fölösleges sportberuházás kedvéért. A Párbeszéd az ombudsmanhoz fordul az egészséges környezethez való alkotmányos jog sorozatos megsértése miatt.
 
A “Fidesz recept” a következő: hivatkozz egy sportrendezvényre, építs valamit, amit többszörösen túlárazol és ellopod a különbözetet, vágd ki a fákat, betonozd le a helyüket, és fizesd ki a haveri cégeket, majd azok hálából brutálisan elbánnak a beruházás és környezetpusztítás ellen tiltakozókkal!
 
Ez történt a Kossuth téren, a Városligetben, az Orczy parkban és az Etele úton is – mire a jogérvényesítés lehetőségei megnyílnának, a láncfűrészek már el is végezték a piszkos munkát. Most egy új teniszstadion építése kedvéért vágtak ki több tucatnyi fát a Margitszigeten, a kiemelt beruházásokról szóló törvény mögé bújva, társadalmi egyeztetés nélkül, titokban és értelmetlenül.
 
A stadionépítés tervezett költsége a hússzorosa a Margitsziget (és háromszorosa az egész főváros) főváros összes közparkjának éves fenntartására fordított összegnek. Magát a beruházást a sportturizmus nemzetgazdasági előnyeivel próbálják indokolni, de még emlékszünk, hogy a tízszeresre drágult vizes vb-ről is kiderült: a töredékét se hozta be a remélt bevételeknek, sőt, visszaesett miatta a turizmus.
 
A Párbeszéd felháborítónak tartja, hogy az Orbán-kormány a magyar lakosság egyértelmű elutasító álláspontja dacára sorra megépíti a soha meg nem valósuló budapesti olimpiára szánt fölösleges sportlétesítményeket. Felháborítónak tartjuk, hogy Tarlós István, a fővárosi önkormányzat és a környezetvédelmi hatóság tétlenül nézi egy újabb közpark letarolását. Felháborítónak tartjuk, hogy Budapest egyik legnagyobb terhelésnek kitett zöldterületére, a főváros zöld tüdejét tönkretéve egy újabb, nagy forgalmat vonzó és a növényzetet kiszorító stadiont építenek. Felháborítónak tartjuk, hogy miközben gyerekek tömegei tornáznak az iskola folyosóján, a kormány egy szűk elitsport luxus-infrastruktúrájára költ újabb közpénz-milliárdokat. Ezért az ombudsmanhoz fordulunk a fővárosiak egészséges környezethez való alkotmányos jogának ismételt megsértése miatt, a főpolgármestert pedig felszólítjuk, hogy álljon végre a sarkára, és akadályozza meg a fideszes vezetés újabb gátlástalan környezetpusztítását.
 
 
Budapest, 2018. május 4.

V. Naszályi Márta
a Párbeszéd elnökségi tagja, budapesti ügyvivő

Béres András
a Párbeszéd elnökségi tagja, budapesti szóvivő