Párbeszéd
Megosztás
2019.1.29. |

A Párbeszéd arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy minél hamarabb írja alá az amerikai és a magyar kormány közötti védelmi, együttműködési megállapodást.

    Az ellenzéki párt társelnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a magyar kormányfő másfél évnyi tárgyalássorozat után "sem hajlandó aláírni" a dokumentumot, annak ellenére, hogy többször is ígéretet tett rá. A megállapodást gyakorlatilag már az összes nyugat-európai és NATO-tagállam szignálta - emelte ki Szabó Tímea.
    Szavai szerint nem igaz az a kormányzati hivatkozás, hogy az uniós szabályozás nem teszi lehetővé a megállapodás aláírását, mert az egyezményt többek között Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország, Franciaország, Horvátország és Lengyelország is elfogadta.
    Szabó Tímea szerint aggodalomra adnak okot a sajtóhírek, amelyek szerint tavaly decemberben Orbán Viktor azt mondta David Cornstein amerikai nagykövetnek, hogy azt szeretné, ha Magyarország "semleges tudna maradni, mint Ausztria". Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a kijelentés alapján úgy tűnik, hogy a kormányfő "ki akarja léptetni" Magyarországot a NATO-ból.
    A társelnök felszólította Orbán Viktort, hogy "fejezze be az Oroszországhoz való folyamatos dörgölőzését", illetve tartsa tiszteletben az 1997-es, a NATO-ról szóló népszavazást.
    Szabó Tímeát kérdezték arról, hogy a Hír TV birtokába került hangfelvételek szerint a jobbikos Sneider Tamás pártelnökké választása után arról beszélt, hogy a cigányoktól is megvédi az országot.
    A politikus azt mondta, hogy pártjuk minden erőszakos cselekedet elítél és remélik, hogy a Jobbikban folytatódik a korábban megkezdett "megtisztulási folyamat". Annak a reményének is hangot adott, hogy Sneider Tamás kijelentéseinek lesz következményük a Jobbikon belül.

 

MTI