Megosztás
2020.6.8. |

A Párbeszéd határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek annak érdekében, hogy a közfinanszírozott és magánegészségügy dolgozói, a gyógyszerészek, a gyógyszertári dolgozók, a bérnővérek, a gyógytornászok, valamint a szociális szféra dolgozói is kapják meg az egyszeri bruttó 500 ezer forintos bérkiegészítést.

A koronavírus-járvány alatt a teljes egészségügyi szektor emberfeletti terhelésnek volt kitéve, ám az EMMI-miniszter szerint nem mindenki méltó arra, hogy megkapja a körülbelül nettó 330 forintos bérkiegészítést. Márpedig a szuperhősként viselkedő orvosokon, ápolókon, betegszállítókon és közvetlen kollégáikon kívül mások is kőkeményen, éjt nappallá téve dolgoztak a magyar emberek egészségéért: a listáról Kásler által lehúzottak sora a gyógyszerészektől a szociális szféra áldozatos munkásaiig terjed, utóbbiak ráadásul közvetlenül az idősek és a hajléktalanok ellátását végezték. Nem is lehet kérdés, hogy ők is megérdemlik a bérkiegészítést!

A Párbeszéd álláspontja szerint a Kásler-féle könyöradomány önmagában nem oldja meg az ellátórendszer problémáit. Továbbra is 100 százalékos béremelést és emberhez méltó munkakörülményeket követelünk a kormánytól az egészségügyi szféra dolgozóinak! A járvány alatt Orbán kormányfő és minisztere, Kásler inkompetens volt, az országot nem a fideszes kormányzat, hanem az egészségügyi és szociális szakemberek emberfeletti munkája mentette meg az összeomlástól.

 

(fotó: MTI/Komka Péter)