Megosztás
2013.2.21. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) nem akarja, hogy megszűnjön a fővárosi frakciója, és ha kell, bírósági útra terelik az ügyet.

A fővárosi LMP-frakció minden jogszabályi előírásnak megfelelt, amikor átnevezte magát Párbeszéd Magyarországértra. Egy a pénteki közgyűlés napirendjén szereplő, de még nem kézbesített előterjesztés címéből azonban arra következtetünk, hogy a testület a frakció megszűnését akarja kimondani.
Úgy tűnik, hogy az országos szint után a fővárosban is politikai érdekek, személyes motivációk írják felül a jogszabályokat. Ragaszkodunk a jogszabályokban foglaltakhoz, nem hagyjuk, hogy megszűnjön a fővárosi frakciója.

Kaltenbach Jenő, a PM fővárosi képviselőcsoportjának vezetője jelezte: a frakció névváltozását február 6-án hivatalosan bejelentették a főpolgármesternek, amire még nem kaptak választ. A vélt javaslat kapcsán úgy fogalmazott: Tarlós István nem hazudtolja meg önmagát, most egy egész frakció szemüvegét veri le és tapossa meg. Véleménye szerint a frakció megszüntetésének tervét támasztja alá, hogy a péntekit követő közgyűlés tervezett napirendjén már a bizottsági helyek újraelosztása is szerepel.

Kaltenbach Jenő szerint nyilvánvaló, hogy a közgyűlés nem szüntethet meg egy frakciót, ezért az esetleges döntést bíróság előtt fogják megtámadni. A szabad mandátum elvére hivatkozva kijelentette: az az erkölcstelen, ha valaki megfutamodik a felelősségtől és lemond róla.

Az MTI felvetésére, amely szerint Schiffer András LMP-s politikus, független parlamenti képviselő hivatalos levélben jelezte Tarlós Istvánnak, hogy megszűnt az LMP fővárosi frakciója, a PM úgy reagált: ennek nincs joghatása, egy másik párt nem szólhat bele a frakció működésébe. Ennyi erővel a PM is közölheti másnap, hogy megszűnt a Fidesz-frakció – fogalmazott Szabó Tímea.