KocsisCake_Olivio_parbeszed
Megosztás
2020.3.24. |

A Párbeszéd szerint elengedhetetlen minden olyan intézkedés meghozatala, amely gátolja a koronavírus terjedését. A Párbeszéd a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, hogy rendeljék el a lakhelyelhagyási korlátozást.

Jelenleg 187 fertőzött van az országban, és sajnos már kilenc honfitársunk hunyt el a járvány következtében. Az egészségügy túlterhelt, az ott dolgozók kimerültek, ezért a legfőbb feladat most, hogy minden eszközzel igyekezzünk lassítani a vírus terjedését. A Párbeszéd eddig is konstruktív javaslatokat tett a kormány elé: kértük a megfelelő védőfelszerelések biztosítását és a kiemelt bérpótlékot mindazoknak, akik a frontvonalban küzdenek. A gazdaságot érintően javasoltuk a hiteltörlesztések felfüggesztését és egy válságkezelő alapjövedelem bevezetését, amely 100 ezer forintra egészítené ki minden magyar állampolgár jövedelmét. Az emberek biztonsága érdekében mi is kértük az iskolák bezárását. A kormány javaslataink egy részét megfogadta, mi pedig továbbira is támogatunk minden olyan intézkedést, amely azt szolgálja, hogy a járvány elleni harcot megnyerjük.

A Párbeszéd ezért most a lakhelyelhagyási korlátozás bevezetését kéri a kormánytól. Ennek esetén az, akinek feltétlenül szükséges és indokolt, el tud járni a járványhelyzettel összefüggő munkát végző munkahelyére, továbbá egy ilyen korlátozással minden feltétlenül szükséges tevékenység elvégezhető lenne: gyógyszertárba menni, vásárolni, kutyát sétáltatni, a kisgyerekes szülők kivihetnék a gyermeküket a levegőre, az időseknek segítők elmehetnének bevásárolni. A legfontosabb most az, hogy az utcán vagy bármilyen köztéren az egy háztartásban élőkön kívül többen, illetve 3 főnél nagyobb csoportok ne gyülekezhessenek. Külföldön számos helyen, Európa számos országában, több német tartományban, Izraelben, Kalifornia államban vezettek be hasonló korlátozást. Ezeket a jó gyakorlatokat követendő a Párbeszéd határozati javaslatban fordul az Országgyűléshez a lakhelyelhagyási korlátozás sürgős bevezetése érdekében.

A munkáltatókat pedig arra kérjük, hogy tegyék lehetővé a távmunkát, kíméljék meg a munkavállalóikat az utazástól, hiszen minden magyar felelős minden magyarért. Ha most fegyelmezettek vagyunk, együtt, közösen átvészelhetjük ezt a nehéz időszakot.

 

(MTI)