Erőss Gábor
Megosztás
2018.6.25. |

A Párbeszéd követeli a Metal-Art Zrt. súlyosan környezetszennyezőnek tartott józsefvárosi üzemének bezárását.

    Erőss Gábor, a párt elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta, a kerület fideszes vezetése hosszú ideje tétlenül nézi a "ketyegő méregbombát", és nem tesz semmit a józsefvárosiak védelme érdekében. A vegyi üzemből évtizedek óta mérgező anyagokat bocsátanak a levegőbe, a vízbe és a talajba, 15 hónapja pedig többen rosszul lettek a környéken a környezetszennyezés nyomán - tette hozzá.
    Emlékeztetett: a céget, egy korábbi pénzverdét még az első Orbán-kormány idején privatizálták, és azóta is az a Nagy Elek a társaság képviselője, aki korábban a Vegyépszert vezette.
    Erőss Gábor nehezményezte, hogy bár önkormányzati képviselőként cselekvésre szólította fel az ügyben Kocsis Mátét, Józsefváros akkori kormánypárti polgármesterét és Sára Botond alpolgármestert, azóta sem vált nyilvánossá a helyzetet kivizsgáló szakértői jelentés.
    Győri Péter, aki független jelöltként, a baloldali pártok támogatásával indul a közelgő időközi önkormányzati választáson a kerület polgármesteri tisztségéért, azt mondta: megválasztása esetén megszünteti a döntésképtelenséget és a szakhatóságoknál kezdeményezi az üzem tevékenységének áthelyezését. Szerinte a nyilvános adatokból kiderült, hogy a Metal-Art Zrt.-nek ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő források.
    Ez annál is inkább szükséges, mert a veszélyes anyagok feldolgozása nyomán két méter mélységben talajszennyezett a terület, és volt arra példa, hogy le kellett hegeszteni a környéken a csatornafedeleket, mert a határértéket több ezerszeresen meghaladó mértékű rákkeltő anyag, például kadmium, cianidok kerültek a szennyvízbe - mondta Győri Péter.

 

MTI

 

Csatlakozz!