Megosztás
2020.6.9. |
Az Országgyűlés Költségvetési bizottságában a kormánypárti képviselők ma indoklás nélkül leszavazták a Párbeszéd javaslatát, amely 100 százalékos azonnali béremelést javasolt az egészségügyben dolgozóknak. Úgy tűnik, Orbán Viktornak továbbra is egyetlen célja, hogy Mészáros Lőrincen keresztül kilopja magának és a haverjainak az emberek pénzét.

A kormány által két hónapja belengetett és még ki nem fizetett egyszeri, nettó 330 ezer forintos könyöradomány nem elég azoknak a frontvonalban harcoló embereknek, akik komoly kockázatot vállalva, rossz körülmények között helytálltak a koronavírus-járvány kezelésében és megfékezésében. Ráadásul sokan ki is maradtak a kifizetésből. A KSH adatai szerint idén egy kezdő kórházi ápoló nettó 130 ezer forintot, egy diplomás, 30 éve dolgozó ápoló pedig nettó 200 ezer forintot visz haza.

Az Orbán- kormány GDP arányosan csak 4 százalékot költ az egészségügyre, miközben ez a szám a környező országokban is csaknem a duplája. A világon mindenhol megbecsülik a betegellátásban dolgozókat: Szlovákiában kétszer annyit, Csehországban háromszor annyit keres egy kórházi dolgozó, mint nálunk.

A Párbeszéd béremelési javaslata 246 milliárd forintba kerülne, aminek fedezete a Paks2 beruházásra idén szánt 76 milliárd, a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítására tervezett 82 milliárd és a rendkívüli kormányzati intézkedésekben szánt 88 milliárd forintból könnyen előteremthető.

A kormánypártok ma úgy szavazták le a bizottságban a javaslatot, hogy a Párbeszéd egyetlen állítását sem cáfolták. Ha Orbán Viktor kormánya nem becsüli meg jobban a betegellátásban dolgozókat, akkor a közeljövőben újabb tömeges külföldi elvándorlás várható az ápolók körében, tovább veszélyeztetve a betegek biztonságos ellátását.