Szabó Tímea
Megosztás
2018.7.31. |

Az OECD adatai szerint hazánkban halnak meg a legtöbben rákos megbetegedésben. A Párbeszéd a Nemzeti Rákellenes Program megvalósítását követeli a kormánytól, valamint a prevenció, a korai diagnosztizálás és a korszerű terápiás eljárások támogatását.

Egyértelműen az Orbán-kormány kudarca, hogy az elmúlt 8 évben nemhogy csökkent, hanem nőtt a rákos megbetegedések miatti halálozások aránya. Az egészségügyből való több száz milliárdos forráskivonás, a szakemberhiány, a modern és korszerű terápiás eljárások támogatásának hiánya, mind okozói ezeknek a borzalmas adatoknak. 

Tavaly a kormány úgy döntött, hogy a rák elleni gyógyszerek közül, az orvosoknak nem a leginkább megfelelő, hanem a legolcsóbb gyógyszereket szabad csak felírniuk, ami egyértelmű üzenet a rákbeteg felé: a stadionokon nem, de rajtatok spórolunk.

A Párbeszéd szerint a kemoterápia helyett a sugárkezelés szélesebb körű alkalmazására lenne szükség, valamint széles körű, a lakosság egészségét érintő prevenciós programokat kell bevezetni. Tarthatatlan az, hogy a kormány semmit nem tesz ezekért az emberekért. Szuperkórház helyett ennek a helyzetnek a megoldására kell tízmilliárdokat fordítani. A Párbeszéd a Nemzeti Rákellenes Program haladéktalan megvalósítását követeli a kormánytól!

Budapest, 2018. július 31.
Szabó Tímea
a Párbeszéd frakcióvezetője, társelnök

 

Csatlakozz!