Megosztás
2021.4.15. |

 

A Párbeszéd arra szólította fel a kormányt, hogy április 19-én ne nyissa ki az iskolák alsó tagozatait és az óvodákat.

A párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a szülők, a tanárok és a dolgozók képviselői szinte egyhangúan utasítják el ezt a „felelőtlen döntést”.

Orbán Viktor miniszterelnök ezügyben tett szerdai bejelentése csak „beismerésként és zavarkeltésként” értelmezhető – fogalmazott Tordai Bence. Még ha a felsősöknek nem is kell bemenniük az iskolába, a döntés akkor is körülbelül 660 ezer alsóst és óvodást, illetve mintegy 1,2 millió szülőt érint – hívta fel a figyelmet a képviselő. Azzal, hogy a felsősöket megkímélik a jelenléti oktatástól a kormányzat elismeri, hogy az veszélyes – állította a politikus. Az osztálytermekben tízszer akkora a népsűrűség, mint egy boltban, ahol a vásárlók néhány percet töltenek el, míg a gyerekek fél napon keresztül vannak összezárva a zsúfolt tanteremben – tette hozzá.

A kormánynak „kutya kötelessége lenne” százszázalékos táppénzt garantálni azoknak, akik a járvány miatt nem tudnak dolgozni menni – állította Tordai Bence. A gyermekes szülőknek pedig rendkívüli fizetett szabadságot kellene biztosítani, hogy senkinek ne kelljen a biztonság és a tanuláshoz való jog között választania – érvelt a politikus.

A következő néhány napban nem lehet megszervezni a hibrid oktatást – jelentette ki. Szavai szerint nagyon sok szülő felelősen fog eljárni és nem engedi iskolába a gyermekét, ahogy valószínűleg nagyon sok tanár sem fog megjelenni a munkahelyén. Így viszont biztosan nem garantálható, hogy minden gyermek ugyanazt az oktatást kapja, az iskolákba bemenő pedagógusok ugyanis nem tudják a jelenlévőknek és a távolmaradóknak ugyanúgy átadni a tananyagot – érvelt a frakcióvezető-helyettes.

Tordai Bence végül mindenkit arra biztatott, hogy fontolja meg a lehetőségeit, és ha van rá mód, akkor a biztonságot helyezze előtérbe, csak akkor küldje iskolába a gyermekeit, ha máshogy nem tudja megoldani a felügyeletüket. Személyes megjegyzésként elmondta, hogy hétfőn a saját gyermekeit sem engedi iskolába.

 

(Forrás: MTI)

(Fotó: pixabay.com)