lakástakarék
Megosztás
2018.10.15. |

A Párbeszéd elutasítja a lakástakarék-pénztárakról szóló, rendkívüli eljárással benyújtott, az állami támogatás megszüntetését célzó kormánypárti törvényjavaslot. Egyúttal a kormány képviselőinek fölteszi azt az igen egyszerű kérdést: árulják már el, éppen melyik oligarchának kívánnak kedvezni a hirtelen, érzéketlen és eszement módosítással?
 
A lakáskassza állami támogatásának leállításával a kormány 20 éves konszenzust rúgott fel az eddig sikertelen CSOK-program kedvéért. Ugyanakkor a CSOK – szemben a megtakarításra és állami támogatással járó lakáskasszával – csak egy szűk rétegnek kínál megoldást.

A Párbeszéd azt javasolja, ha a lakáskassza támogatása valóban megszűnik, a kormány a felszabaduló pénzt költse bérlakásépítésére. Számításaink szerint a teljes lakásállományon belül több százezer felújítandó lakás van. Ezek jelentős részében idősebb emberek élnek, számukra reális megoldási lehetőség volt az államilag támogatott lakáskassza. Vajon most mi lesz a romló állapotú lakásokban élő nyugdíjasokkal?

A Párbeszéd – a kormány koncepcióval szemben – az építkezés híve: programjában 100 ezer szociális bérlakást és 25 ezer kollégiumi férőhelyet építését javasolja.

 
Budapest, 2018. október 15.
Párbeszéd Magyarországért

Csatlakozz!