Megosztás
2021.4.22. |

 

A Párbeszéd arra kéri a kormányt, hogy álljon el a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának tervétől.

 

Mellár Tamás, a párt országgyűlési képviselője csütörtöki, online sajtótájékoztatóján bírálta, hogy az 540 milliárd forintosra tervezett beruházást a magyar adófizetők finanszírozzák, méghozzá úgy, hogy kilencvenmilliárd a magyar önrész, a kínai állam pedig 450 milliárd forintos hitelt nyújt. A magyar államnak szükséges-e egy ilyen új, nagy hitelt felvenni? – kérdezte.

Amennyiben egy külföldi egyetem Budapesten szeretne kampuszt, akkor azt finanszírozza ő – jelentette ki a politikus.

A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a kampuszt a Diákváros tervezett helyszínén akarják felhúzni. Ilyen helyzetben az lenne a minimum, ha helyi népszavazás döntene arról, hogy az ott élők melyik célt tekintik fontosabbnak – közölte.

Az a következő probléma, hogy a Fudan Egyetem alapító okiratában szerepel, hogy a kínai állam és a Kínai Kommunista Párt irányítása alatt áll - mondta. Hozzátette, ez nem felel meg a magyar alaptörvénynek, mert az kimondja, hogy a tudományos kérdésekben a tudományos testületeknek kell döntéseket hozniuk és nem a pártoknak.

Mellár Tamás azt is gondnak nevezte, hogy a kivitelezést a Kínai Állami Építőimérnöki Vállalat hajtja végre. Az építkezést így alapvetően és lényegében kínai vállalkozások valósítják meg kínai alapanyagokból – fogalmazott. Emellett biztonsági kockázatot jelent, hogy lehallgató-berendezéseket találtak az Afrikai Unió székházának falaiban, amit ez a vállalat épített – emelte ki.

Közismert, hogy a kínai hitelfelvételeknek rendre van olyan záradéka, ami szerint a jogi változások negatív következményeit teljes egészében a hitelfelvevő államnak kell állnia – hívta fel a figyelmet a képviselő. Ezért lehetséges, hogy egy kormányváltás esetén sem, vagy csak nagyon nehezen lehet visszamondani a beruházást – tette hozzá, hangsúlyozva: úgy gondolja, ha jövőre az ellenzék nyeri a választást, akkor az új kormány felmondja a szerződést.

 

(Forrás: MTI)

(Fotó: pixabay.com)