Megosztás
2020.4.27. |

A kormánypártok továbbra is szőnyeg alá akarják söpörni a klímavészhelyzetet: a Fidesz ma trükkös módszerrel érte el, hogy ne legyen felelős és bátor klímavédelmi törvénye Magyarországnak. A kormánypárti többség ezúttal leszavazni nem merte a Párbeszéd törvényjavaslatát, de azt elérte: az Országgyűlés nem hirdeti ki a klímavészhelyzetet, nem tűz ki EU-s országhoz méltó célokat, és nem kötelezi a kormányt, hogy alkalmazza a legerőteljesebb, egyben az emberek érdekeit szem előtt tartó megoldásokat a klímaharcban.

 

Ma tárgyalt és szavazott a Fenntartható fejlődés bizottsága a Párbeszéd klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló törvényjavaslatáról. A Fidesz nem leszavazta, hanem egy módosító csomaggal teljesen átírta és kiüresítette a párbeszédes javaslatot. A négy klímacélból hármat, a 14 intézkedésből 10-et hajított a kukába, így nem túlzás, hogy kibelezte és szalmával tömte ki a Párbeszéd törvényjavaslatát.

 

De még így is ellenzéki sikerként értékelhetjük, hogy rászorítottuk Orbán Viktort egy klímavédelmi törvény elfogadására. Orbán még tavaly is „baloldali huncutságnak” nevezte a klímaváltozás elleni küzdelmet, és kívül zöld, belül vörös „görögdinnyének” a klímatudatos választókat, mozgalmárokat és politikusokat.

 

Mára a miniszterelnök mégis meghajolt a valóság és a zöld baloldali politika előtt, így lehetséges, hogy háromnegyed év és három fideszes leszavazás után mégis végszavazásra kerülhet a Párbeszéd klímavédelmi törvénye.

 

Budapest, 2020. április 27.

Tordai Bence,

a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese