Szabó Tímea
Megosztás
2017.5.27. |

A Párbeszéd áprilisban kezdeményezett ombudsmani vizsgálatot, miután a CEU mellett kiálló Kossuth téri tüntetésen a rendőrség láthatóan jogsértő módon lépett fel, amikor a tüntetőket azonosító nélküli, polgári ruhás rendőrök lefogták és lökdösték. Dr. Székely László levelében arról tájékoztatta a pártot, hogy az ügyben vizsgálatot indított.

A tüntetésen készült, az ATV által rögzített felvételeken egyértelműen látszik, hogy egy civil ruhás különítmény dulakodott a rendőr sorfal előtt a tömeggel, majd a televíziós kamerákat látva a vezetőjük jelzésére elhagyták a helyszínt. Egyiküket a rendőrsorfal mögé engedték be a rendőrök. A BRFK később közleményben elismerte, hogy a tettlegességet alkalmazó civilek a „polgári ruhás rendőri állomány” tagjai voltak. 

A Párbeszéd meggyőződése, hogy jogállamban békés gyülekezésnél ilyen eset nem fordulhat elő. A rendőrségnek egyrészről nem lett volna szabad erőszakosan fellépnie, másrészről kötelessége lett volna megvédeni az alapjogaikat gyakorló polgárokat az erőszaktól.

Ráadásul a rendőrségről szóló törvény szerint a rendőrt vagy az egyenruháján elhelyezett azonosító jelvény vagy a szolgálati igazolványa és azonosító jelvénye igazolja. A civil ruhás rendőrökön nem volt azonosító.

A Párbeszéd várja a vizsgálat eredményét, és reméljük, hogy a jövőben tüntetéseken is kizárólag jogszerűen lép fel a rendőrség. 

Budapest, 2017. május 27.
Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke
országgyűlési képviselő

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!