tordaibence
Megosztás
2020.3.10. |

A Fidesz tegnap leszavazta a Párbeszéd klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló törvényjavaslatának napirendre vételét, melyet kivételes eljárásban kezdeményeztünk, és amely valódi, igazságos zöld fordulatot jelentene. Amit az elmúlt hetekben láttunk, csak kamukommunikáció: a Fidesz zöldülése nem más, mint a narancs bepenészesedése, és ezt mi nem fogjuk bekajálni.

Ismét bebizonyosodott, hogy a Fidesz egy pillanatig sem gondolta komolyan a zöld politikát; amit az elmúlt hónapokban láthattunk tőlük, csak zöldre festés, kamukommunikáció volt. Ma ugyanis leszavazták a napirendre vételét annak a Párbeszéd által jegyzett törvényjavaslatnak, amelynek tárgysorozatba vételét még ők is támogatták: 2019. december 3-án az Országgyűlés – meglepetésre – 97 százalékos többséggel megszavazta a Párbeszéd javaslatának tárgysorozatba vételét.

Miután Kövér László hetek óta fekteti az ügyet, a múlt heti házbizottsági ülésen azt kértük, tűzzék végre napirendre a párbeszédes törvényjavaslatot. Bár az ülés nem nyilvános, a végeredményt látjuk: a Kövér-féle házvezetés nem vette napirendre a javaslatunkat.
Ezért az országgyűlési képviselők egyötödének kezdeményezésére kivételes eljárásban szerettük volna tárgyalni a javaslatot, mert kizárólag így lehet elérni, hogy a házvezetés akaratával szemben az Országgyűlés mégis napirendre vegye.
A fideszes többség azonban megfordította a köpönyegét, a kezdeményezést leszavazták, így elvágva annak lehetőségét, hogy a valódi zöld fordulatot jelentő, párbeszédes törvényjavaslatról a héten dönthessen az Országgyűlés. Mindezt pedig azzal próbálják magyarázni, hogy a Fidesz menet közben kiadott egy szánalmas, nyolcpontos, zöldre festő csomagot.

Orbán Viktor komolytalan, szemétszedős, felszínt kapargatós javaslata áll szemben a Párbeszéd törvényjavaslatával, amely sokkal ambiciózusabb klímacélokat tűz ki, és 14 darab, önmagában is komplex pontban rögzíti, mi legyen a tartalma annak a klímavédelmi törvénynek, amelyet a kormánynak kellene részleteiben kidolgoznia és az Országgyűlés elé terjesztenie. De a radikális változtatáshoz nem elég Orbánék bátorsága: a 14 pontból mindössze kettőt fed le a kormányzati „akcióterv”.

Bár az Országgyűlés tegnap nem támogatta a Párbeszéd igazságos, zöld fordulatot jelentő, klímavészhelyzetről szóló törvényjavaslatának kivételes eljárásban napirendre vételét, ettől az még tárgysorozatban marad. A következő házbizottsági ülésen ismét kezdeményezni fogjuk a standard eljárás szerinti napirendre vételt – de nincsenek illúzióink.

A mai szavazatukkal végleg lehullott Orbánékról a lepel: a Fidesz zöldülése nem más, mint a narancs bepenészesedése, és mi ezt nem fogjuk bekajálni.

Tordai Bence