Megosztás
2021.3.13. |

Gyanús módon vásárolta meg a kínai vakcinákat a kormány, a lélegeztetőgépeket pedig más országoknak osztogatja, miközben itthon lenne rájuk szükség - monda szombati online sajtótájékoztatóján a Párbeszéd Magyarországért (PM) szóvivője.

 

Barabás Richárd kifogásolta, hogy a kormány az átláthatóságra hivatkozva tette nyilvánossá a szerződést a vásárlásról, de azt az "offshore-gyanús" Danubia Pharma Kft.-n keresztül intézte. Állítása szerint a vállalat tulajdonosi háttere homályos, a mögötte álló társaság részvényesei ismeretlenek, korábbi birtokosa pedig egy offshore társaság volt.

 

A szóvivő nem csupán azt kifogásolta, hogy a megállapodás nem közvetlenül a gyártóval köttetett, hanem azt is, hogy szerinte "morbid árat" kellett fizetni a Sinopharm-vakcinákért, miközben nyugaton - mint mondta - olcsóbban lehetett volna megbízható oltóanyagot venni. Hozzátette, hogy a miniszterek "teljesen hülyének nézik" az embereket, azt gondolván, hogy senki nem néz utána, és nem lát át az ilyen "turpiskodásokon". Az ilyen "maszatos, mocsaras, bűzös offshore-világban" könnyű korrupciós ügyeket intézni, például az extraprofitot szétosztani "az eladó és a vevő nem hivatalos képviselői", a strómanok között - fogalmazott Barabás Richárd.

 

Visszautasította azt is, hogy a kormány az oltások felgyorsítását eredménynek tüntesse föl, mert szerinte Magyarország csak a halálozási rangsorban "sodródik" az élmezőnybe, és a lélegeztetőgépre kerülők száma is elérte a csúcspontot. Mindez egyáltalán nem a kormányzati teljesítmény magasiskolája - mondta az ellenzéki párt szóvivője.

 

(MTI)