Megosztás
2020.5.26. |

A koronavírus-járvány következtében 330 ezerre nőtt a hazai álláskeresők száma, és további tízezrek kényszerültek fizetés nélküli szabadságra vagy csökkentett fizetésre. A Párbeszéd válságkezelő alapjövedelem javaslata számukra nyújtott volna segítséget, a Fidesz-KDNP képviselői azonban tárgyalni sem voltak hajlandóak a törvényjavaslatot: a parlament Népjóléti bizottságában lesöpörték azt. A Párbeszéd újra benyújtja a javaslatot, hiszen a válságnak még közel sincs vége.

 

A kormánypárti képviselők „ez teljesen ellentétes azzal, amit mi a világról gondolunk” megjegyzéssel utasították el a magyarok százezreinek – sok esetben – az életben maradáshoz szükséges segítséget: állásukat vesztett dolgozók, kényszerszabadságra küldött édesanyák vagy éppen kórházból hazaküldött betegeket ápoló családtagok minimális megélhetését.

 

Álságos és embertelen álláspont ez egy önmagát keresztény-konzervatívként azonosító kormánytól. Ráadásul a válságkezelő alapjövedelem finanszírozása – szakértői számítások szerint 1200 milliárd forint – bőségesen átcsoportosítható lenne a költségvetésben, elég csak a NER-lovagoknak kiszignált, teljesen fölösleges beruházásokra gondolni. Nem kell Belgrád–Budapest vasútvonal! Stop Paks2!

 

A Párbeszéd – amely 2015-től, a magyar pártok közül egyedüliként szorgalmazza az alapjövedelem bevezetését – felháborítónak tartja, hogy Orbán Viktor és „bátor emberei” nem gondolnak a munka és bevétel nélkül maradt százezrekre. Ők a kormánytól a válság idejére egy fillért sem kaptak, miközben a világon – a koronavírus-járvány nyomán különösképpen – szinte mozgalom bontakozott ki a talajvesztett embereknek nyújtandó alapvető segítség megteremtésére: Ferenc pápától a spanyol kormányon át Elon Muskig megannyian érvelnek az alap- vagy minimáljövedelem szükségessége mellett.

 

A Párbeszéd továbbra is azért dolgozik, hogy senki se maradjon az út szélén, ezért újra benyújtjuk a javaslatot.

 

 

Budapest, 2020. május 26.

Szabó Tímea,

a Párbeszéd frakcióvezetője, társelnöke