Megosztás
2021.4.19. |

 

A Párbeszéd felszólítja a magyar kormányt, hogy vessen véget a gyáva és felelőtlen hallgatásnak és a közös EU-s fellépés akadályozásának, és tegyen meg minden lehetséges lépést a Vlagyimir Putyin börtönében életveszélyes állapotba került ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij ügyében.

 

Az orosz ellenzék legismertebb vezetőjét tavaly augusztusban először egy szovjet időkben kifejlesztett idegméreggel, novicsokkal próbálta megmérgezni a hatalom. A gyors orvosi beavatkozás és a politikus Németországba menekítését követő kórházi ellátás eredményeként Navalnij még felépült ebből a mérgezésből. Az ellenzéki vezetőt hazatérésekor, január közepén azonban már a repülőtéren letartóztatták, és koholt vádakkal börtönbüntetésre ítélték, majd március közepén a Moszkvától 100 kilométerre lévő pokrovi börtönbe szállították. Azóta ebben a különlegesen szigorú, általa csak „koncentrációs táborhoz” hasonlított fegyintézményben raboskodik, ahol egészségügyi problémáira nem kapott megfelelő kezelést, ezért március végén éhségsztrájkba kezdett. Navalnij mostanra olyan állapotba került, hogy „bármikor megállhat a szíve és a veseműködése is leállhat” – áll abban a levélben, amelyet orvosai az uniós külügyminisztereknek, így Szijjártó Péternek is küldtek. Hírek szerint a politikust ma fogvatartási helyéről börtönkórházba szállították.

A Párbeszéd szerint haladéktalanul közös európai fellépésre van szükség, hogy Alekszej Navalnij ne csak azonnali hatállyal megfelelő egészségügyi kezelést kapjon az életveszély elhárítására, de emellett nyomást kell gyakorolni az orosz kormányzatra, hogy a rövid távon szükséges kezeléseket követően az orosz hatóságok engedjék szabadon a politikai koncepciós per áldozatává vált politikust annak érdekében, hogy gyógykezelését egy, az orvosai által választott uniós intézményben folytathassák.

A magyar kormány nem nézhet tovább kényszeredetten félre, amikor szoros szövetségesük és példaképük, Oroszország két lábbal tiporja nemcsak az alapvető emberi jogokat, de a minimális emberiességi megfontolásokat is. Ha nem sikerül megakadályozni Navalnij egészségügyi állapotának kritikusra fordulását, halála azok lelkén is fog száradni, akik, mint a magyar kormány, politikai érdekből nem álltak ki érte, sőt a közös európai fellépést is akadályozták. Navalnij a sokadik ellenzéki, aki Vlagyimir Putyin uralma alatt életét vesztheti, elég ha csak a 2015-ben meggyilkolt Borisz Nyemcovra, a 2006-ban agyonlőtt Anna Politkovszkaja újságírónőre vagy az ugyancsak 2006-ban megmérgezett Alekszandr Litvinyenkóra gondolunk.

A magyar kormány csatlakozzon minden európai vagy más nemzetközi kezdeményezéshez, amely Alekszej Navalnij ügyében indul. Lépjen fel kezdeményezően annak érdekében, hogy az EU és a nemzetközi közösség az eddigi nyilatkozatokon túl ténylegesen kikényszerítse az ellenzéki aktivista megfelelő ellátását és kimenekítését Oroszországból, ideértve a további nemzetközi szankciók szorgalmazását abban az esetben, ha Oroszország nem tesz eleget a követeléseknek. Szijjártó Péter haladéktalanul rendelje be az Oroszországi Föderáció nagykövetét, és tegye világossá, hogy Magyarország számára elfogadhatatlan, ami Navalnijjal történik, és a politikus esetleges halála az Oroszországgal fennálló, politikai, diplomáciai és gazdasági kapcsolatok felülvizsgálatával jár majd.

 

Jávor Benedek,

a Párbeszéd uniós tanácsadója, volt európai parlamenti képviselő

 

(Fotó: Alekszej Navalnij / Instagram)