Megosztás
2020.6.10. |

Az embertelenség, a bosszú és a lopás költségvetésének nevezte a 2021-es büdzsét a Párbeszéd vezérszónoka szerdán, a 2021-es költségvetési javaslat parlamenti vitájában.

Szabó Tímea úgy fogalmazott: a jövő évi költségvetésből egyértelmű, hogy "Orbán Viktor és kormánya nem becsüli és nem szereti magyar embereket", valamint mélyen lenézi azokat, akik az ország javait termelik és 40 évig termelték. "Nem tekint rájuk másképpen, mint robotoló alattvalókra, akiket igába fog és eldob, ha már nem elég hasznosak neki" - mondta. Szerinte a kormány és a miniszterelnök "lebutítandó alattvalóként" tekint a jövő generációra, amely elől elzárja a tudáshoz vezető utakat, és a megfélemlítés eszközeivel próbál belőlük "lehajtott fejű, a gyártósor mellett álló, engedelmes alattvalókat nevelni".

Úgy fogalmazott, Orbán Viktor újra és újra semminek és senkinek tekinti azokat, akik számára nem hasznosak, akik az általa kreált torz és embertelen munkalapú társadalomszemléletébe nem férnek bele: az otthonukat vesztett embereket, rokkantakat, az árvákat. Az embertelenség, a bosszú és a lopás költségvetésének nevezte a 2021-es büdzsét hozzátéve: úgy tűnik, Orbán Viktor megszerette az elmúlt években a "fordított Robin Hood szerepét", így a szegényektől elvesz, a gazdagoknak, korrupt haverjainak és saját magának viszont ad. Szemtelen aljasságnak nevezte, hogy a kormány csupán 200 milliárd forintot különített el bérkompenzációra a félmillió állását vesztő ember megsegítésére." Kevesellte az egészségügyi és az oktatási forrásokat, szerinte erre a két ágazatra egy fillérrel sem fordít többet a kormány, sőt reálértéken még kevesebbet kapnak. A Párbeszéd nevében 100 százalékos béremelést javasolt az egészségügyben.

Bírálta a kormányt azért is, mert jövőre sem emelkedik a családi pótlék összege, a hajléktalanellátás forrása, valamint a rokkantsági ellátás és a szociális dolgozók bére. Úgy értékelt: a költségvetésből nem csak a rászoruló emberek és jövő generációk magára hagyása látszik, hanem az is, hogy Orbán Viktor bosszút akar állni az önkormányzatokon, amiért a Fideszt Budapesten és több más településen is megverte egyesült ellenzék a választásokon. A kormány jövőre 29 milliárdot ad Budapestnek, miközben 36 milliárdot vesz el - tette hozzá. A költségvetés nagy nyertesének nevezte többek között a "megalomán" Paks II. beruházást, az átláthatatlan vasútfejlesztést, valamint több turisztikai beruházást, és a kormányzati kommunikációt.

A Párbeszéd vezérszónoka jólétre és az emberek biztonságára építő büdzsét javasolt, és a válságkezelő alapjövedelem bevezetése mellett érvelt. Mint mondta, ez az egyetlen kiút a válságból, amely biztonságot ad az embereknek, megszünteti a szorongást, és segít a társadalom felvirágoztatásban. Visszautasította azt az állítást, hogy alapjövedelem nem ösztönöz a munkára.

Burány Sándor, a Párbeszéd másik vezérszónoka azt javasolta, hogy az álláskeresési járadék folyósításának idejét 3-ról 9 hónapra hosszabbítsák meg, és összegét emeljék fel. Emellett a minimálnyugdíjak emelését és a svájci indexálás bevezetését szorgalmazta.

 

(MTI)