Megosztás
2020.12.19. |

Ahány kormánydöntés, annyi tanúbizonyság: az Orbán-rezsimet sem a koronavírus-járvány kezelése, sem a magyar emberek, sem a mindannyiunkat kiszolgáló, megannyi közszolgáltatást elvégző önkormányzatok nem érdeklik.

 

A Párbeszéd szerint a rezsimet két dolog érdekli csupán: önmaga és a bosszú. A bosszú a változást akarók igényét 2019. október 13-án győzelemre váltó, és azóta egyre csak erősebb ellenzékiekkel szemben. Kivételesen cinikus és aljas magatartás ez akkor, amikor hetente ezrek halnak meg és fertőződnek meg, amikor 400 ezer a munkanélküliek száma, amikor a különféle sport-, vadászati meg hobbikiadásokra több százmilliárdot dobálnak ki, amikor megannyi magyar családban az a kérdés, egyáltalán lesz-e a lakásban fűtés és villany karácsonykor; lesz-e legalább egy csoki a fa alatt a gyermekeknek. És kivételesen cinikus és aljas magatartás ez akkor, amikor Orbán a parlamenti törvénygyárával új szintre emeli a közpénzlopást, amikor hitelbe veri a magyar embereket, amikor a választási törvénytől a családfogalom szűkítésig mindennel foglalkozik, csak a pandémiával és Magyarország lakosaival nem. Mindeközben a Párbeszéd benyújtott számos olyan javaslatot, amelyek a válságot kezelik és a magyarok érdekeit szolgálják. Ezekből néhányat – például a tömegrendezvények betiltását, az áttérést a digitális oktatásra vagy éppen az elviteles éttermi áfa öt százalékra való csökkentését – elfogadta a kormány, ugyanakkor számos olyat nem, amely valóban enyhítené a válságot. Ilyen a betegség miatt a munkából kiesők 100 százalékos táppénze, a munkából kiesettek 90 százalékos bérpótlása, az ingyenes tesztelés, a válságkezelő Alapjövedelem, a szociális szférában dolgozók 500 ezer forintos jutalma.

 

A hosszú ideje és módszeresen kivéreztetett önkormányzati szektort érintő újabb elvonásról Budapest főpolgármestere, a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely úgy fogalmazott: „Hát akkor ez kész, ennyi volt. Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését. Az iparűzési adó harminc évig volt az önkormányzatok által végzett közszolgáltatások legfontosabb alapja. A megfelezése nem kezeli, hanem mélyíti a válságot. A vállalkozásoknak ez nem jelent érdemi segítséget, hiszen az adó mértéke meglehetősen alacsony és egyébként is bevétel alapján kell fizetni: aki bajban van, eleve kevesebbet fizet. Ennek a miniszterelnöki bejelentésnek semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, ennek a cinikus hatalmi politizáláshoz van köze csak.”

 

A három csapásból (koronavírus-járvány, válság, kormányzati intézkedések) az Orbán által mért ütések lassan a legsúlyosabbak a magyar emberekre nézve; az önkormányzatokat ugyanis még abban is megakadályozza, hogy segítsenek – helyette is – a járvány áldozatain.

 

Ebből elég. Ezért (is) lesz 2022-ben kormányváltás.

 

 

Budapest, 2020. december 19.

 

Párbeszéd