Szabó Tímea
Megosztás
2017.4.7. |

A Párbeszéd Magyarországért az alapvető jogok biztosától kér azonnali vizsgálatot, miután kedden este a CEU mellett kiálló Kossuth téri tüntetésen a rendőrség láthatóan jogsértő módon lépett fel, amikor a tüntetőket azonosító nélküli, polgári ruhás rendőrök lefogták és lökdösték.
 
Az ATV felvételén egyértelműen látszik, hogy egy civil ruhás különítmény dulakodott a rendőr sorfal előtt a tömeggel, majd a televíziós kamerákat látva a vezetőjük jelzésére elhagyták a helyszínt. Egyiküket a rendőrsorfal mögé engedték be a rendőrök. A BRFK közleményben elismerte, hogy a tettlegességet alkalmazó civilek a „polgári ruhás rendőri állomány” tagjai voltak.
 
A Párbeszéd az ombudsmanhoz fordul, mert meggyőződésünk, hogy jogállamban békés gyülekezésnél ilyen eset nem fordulhat elő. A rendőrségnek egyrészről nem szabadott volna erőszakosan fellépni, másrészről kötelessége lett volna megvédeni az alapjogaikat gyakorló polgárokat az erőszaktól.
 
Ráadásul a rendőrségről szóló törvény szerint a rendőrt vagy az egyenruháján elhelyezett azonosító jelvény vagy a szolgálati igazolványa és azonosító jelvénye igazolja. A civil ruhás rendőrökön semmilyen azonosító nem volt.
 
A Párbeszéd szerint a rendőrség mostani fellépése rendkívül aggasztó. Ahogy a 2006-os őszi eseményeknél, úgy most sem fér bele az, hogy civilnek álcázott rendőrök azonosító nélkül erőszakoskodjanak békés tüntetőkkel szemben.

Budapest, 2017. április 7.
Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő

 

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/

Csatlakozz, mert tenni kell!