Szabó Tímea
Megosztás
2017.9.25. |

Közösen kezdeményez parlamenti vitanapot a devizahitelesek érdekében az LMP és a Párbeszéd, hogy mihamarabb visszaállítható legyen a kilakoltatási moratórium. Ezt hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be Hadházy Ákos, az LMP és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke. 

    Hadházy Ákos a vitanapot azért is tartja fontosnak, hogy szembesíthessék a kormányt, mit nem tettek meg a károsultakért. Emlékeztetett: a probléma megtárgyalására már nyáron szükség lett volna, ám az akkor kezdeményezett ülésen a kormánypártok nem voltak hajlandóak részt venni. 
    A politikus a végrehajtási eljárások azonnali leállítása mellett azt is fontosnak ítélte, hogy mielőbb hozzáférhetővé váljon a probléma kezelésére az a 270 milliárd forint, amelyre a jegybank tett szert a forint romlása által, részben a devizahitelesek kárára. Felhívta a figyelmet az Európai Bíróság azon döntésére, amely egy romániai ügyben mondta ki: ha nem volt megfelelő a tájékoztatás az árfolyammozgás hatásairól, akkor a szerződés érvénytelen. 
    Szabó Tímea arra mutatott rá, hogy jelenleg 30 ezer kilakoltatás és több mint 900 ezer végrehajtás van folyamatban. Ezeket a politikusok azonnal leállítanák, vagyis az ingóságok lefoglalását sem engednék. Emellett összeférhetetlenné kell tenni a kormány közeli cégek számára, hogy részt vehessenek a devizahitelesekkel kapcsolatos perekben, például az igazságügyi miniszterhez kapcsolható ügyvédi irodának azt, hogy a bankoknak kedvező munkát végezhessen - közölte.

   Kijelenttette: a Fidesz-kormány több millió embert hagyott az út szélén, döntéseivel csak a bankoknak kedvezett.

 

    A politikusok kérdést kaptak Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt kezdeményezésével kapcsolatban is, amely a baloldali ellenzéki pártok közös indulását célozza a jövő évi választáson. Hadházy Ákos úgy felelt: nem kommentálja a hírt. Megjegyezte: lesznek egyezségek, szövetségek a pártok között, de azok valószínűleg nem a sajtón keresztüli üzengetés hatására születnek majd.
    Szabó Tímea azt mondta: olyan ellenzéki együttműködésre van szükség, amely kormányváltáshoz vezet, a 2014-es hiba nem követhető el újra. Azt szükségesnek ítélte, hogy a 106 egyéni választókerületben a kormánypárti indulóval szemben csak egyetlen ellenzéki jelölt álljon.

 

Budapest, 2017. szeptember 25., hétfő (MTI)

 

Csatlakozz, hogy menjen a Fidesz-maffia és hogy legyen Karácsony!

https://parbeszedmagyarorszagert.hu/hu/urlap/csatlakozz-hozzank