Megosztás
2021.3.28. |

Az Alkotmánybírósághoz fordult Erőss Gábor, a Párbeszéd elnökségi tagja, Józsefváros alpolgármestere, mert szerintük a kormány a koronavírus-járványra hivatkozva már november óta korlátozza a gyülekezési szabadságot.

 

Erőss Gábor szombati online sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány a járvány ürügyén betiltotta a tüntetéseket.

 

„A gyülekezési szabadság az egyik legfontosabb, legalapvetőbb alkotmányos alapjog, amit (...) még a fideszes kétharmad által elfogadott alaptörvény is garantál” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

 

Hozzátette, még „járványbiztos” formában sem lehet tüntetni már lassan fél éve: nem engedélyezik az autós vagy az olyan demonstrációkat sem, ahol a résztvevők betartanák a távolsági és a maszkviselési szabályokat, esetleg ülve tiltakoznának.

 

Erőss Gábor elmondta azt is, néhány hete készítette el – a Magyar Helsinki Bizottság jogi szakvéleménye alapján – az Alkotmánybíróságnak szánt beadványát, amiben azt kifogásolják, hogy a kormány úgy tiltotta meg a járvány alatt a tüntetéseket, hogy még kérvényezni sem lehet azok megtartását.

 

Jelezte, a Párbeszéd tüntetett volna egyebek mellett a szociális jogok elvétele, az egyetemek privatizációja, az oktatási szegregáció, „az önkormányzatok kifosztása” és „a kormányzati korrupció” ellen.

 

Hangsúlyozta, azt várják az Alkotmánybíróságtól, hogy adja vissza az emberek számára a gyülekezési szabadságot.

 

 

(Forrás: MTI)

 

(Fotó: pixabay.com)