MNB
Megosztás
2017.11.6. |

Az MNB igazgatója szerint "a jegybank minden, hazai lakossági és vállalati ügyfél számára számlát vezetne, és az azzal járó valamennyi, jelenleg a bankok által végzett szolgáltatást ki kellene építenie". Vagyis a kereskedelmi bankok szerepére tör Matolcsy jegybankja.

Miért ijesztő ez? Mert visszatérést jelent az egyszintű bankrendszerhez; a központilag vezérelt gazdaság és a központból ellenőrizhető állampolgárok világához.

A Pénziránytű megfogalmazását idézve: "Az egyszintű bankrendszer tipikus példái a szocialista országokban alakultak ki, ahol a központi tervgazdasági rendszert ez a nagyon centralizált, egy helyen ellenőrizhető, irányítható modell szolgálta ki. A vállalatok a jegybanknál vezették az egyetlen számlájukat, ezáltal egyetlen bankban nyomon követhető volt minden pénzmozgás."
(bővebben)

A Fidesz teljes kontrollt akar gyakorolni az életünk és a gazdasági működés felett, és ennek újabb - nagyon súlyos - lépése lenne a kétszintű bankrendszer meggyengítése, a kereskedelmi bankok kiszorításával és az elvileg a "bankok bankja" szerepet betöltő jegybank benyomulásával.

Tegyük hozzá, az MNB néhány éve megvásárolta a GIRO rendszert Giro Zrt.-t és vele a Központi Hitelinformációs Rendszert, azóta Matolcsyék rálátnak minden banki utalásra, minden egyedi hiteltörténetre és ügyféladatra (bővebben).

Friss hír, hogy az egész készpénzszállítási piac is Fidesz-közeli kezekbe kerül (bővebben) - ez azt jelenti, hogy a Fidesz nevű állampárt szinte minden komolyabb pénzmozgásra rá fog látni, legyen szó magánemberekről vagy gazdasági társaságokról, készpénzes vagy elektronikus tranzakciókról.

Na, ez a para!

 

Tordai Bence, Párbeszéd szóvivője

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!