Megosztás
2016.10.25. |

Folytatja a Fidesz az állami földek lenyúlását, és szabad kezet kér a földeladásból befolyt bevételek eltapsolására. A Párbeszéd nem  partner a földrablásban és szégyennek tartja, hogy a kormány nem támogatta a csaknem kétszázezer ember akaratát kifejező népszavazási kezdeményezést.  

A most hatályos törvény szerint az állami földek eladásából befolyó pénzt az állam csak földvásárlásra, illetve a földalapról szóló jogszabályban szereplő birtokpolitikai célokra használhatná, a kormánypártok által elfogadott törvényjavaslat javaslat alapján viszont az államadósság-csökkentés is a célok közé kerül. Ez azt jelenti, hogy a kormány gyakorlatilag bármilyen célra elköltheti a bevételeket, hiszen hitelt is tetszőleges célra vehet föl. Ráadásul a kétharmados földalap-törvényt most egy feles módosítóval írta felül a kormánytöbbség, ami alkotmányossági aggályokat is felvet.

Időközben az is kiderült, hogy a földeladások leállításáról szó sincs: az értékesítések folytatódnak, az eddigieknél is több csalási lehetőséggel. Az új törvényjavaslat szerint öt hektárra emelnék a pályázat nélkül, ajánlattétellel értékesíthető birtokméretet. Ez egyébként már a második küszöbemelés lenne: 2010-ben egy hektárról háromra növelték az ajánlattétel útján eladható földterületek nagyságát, szintén a Fidesz kezdeményezésére.

A Párbeszéd szerint az állami tulajdonú termőterületek elkótyavetyélését azonnal, minden formában le kell állítani. Már az eddigi földeladások is felmérhetetlen kárt okoztak az országnak és a vidéki társadalomnak – ma már nyilvánvaló, hogy nem a helyi gazdaságok kialakítását és megerősítését, hanem leginkább az oligarchák és a politikus-rokonok gazdagodását, a földből élő emberek végleges kisemmizését eredményezték.

A Párbeszéd szégyennek tartja, hogy a kormányt nem érdekli  a csaknem kétszázezer ember akarata, és nem támogatta a földeladás leállítására vonatkozó népszavazást. Ezért is tartja fontosnak az LMP által ma bejelentett, a vidék sorsáról szóló vitanap kezdeményezését.


Budapest, 2016. október 25.
Szabó Rebeka
a Párbeszéd szakpolitikusa

 

Mindenki számít!
Csatlakozz!